În decizia de atunci, Curtea Constituţională a constatat că, „în aplicarea art.85 alin.(2) din Constituţie, Preşedintele României, neavând drept de veto, poate să ceară primului-ministru o singură dată, motivat, să facă o nouă propunere de numire a altei persoane în funcţia de ministru”.

CCR mai spune, în decizia din 2008, că „în ceea ce priveşte posibilitatea primului-ministru de a reitera prima propunere, Curtea urmează să constate că această posibilitate este exclusă prin chiar faptul neînsuşirii propunerii de către Preşedintele României”. Aşadar, primul-ministru are obligaţia să propună pentru funcţia de ministru o altă persoană.

Într-o conferință de presă susținută la Cotroceni, șeful statului a anunțat că a semnat decretele de remaniere a miniștrilor, însă că a respins două propuneri: Lia Olguța Vasilescu la Transporturi și Ilan Laufer la Dezvoltare Regională.

El a catalogat aceste propuneri drept „nepotrivite”.

„Am emis decretul de remaniere, ținând cont de propunerile formulate. Se revocă din funcția de membri ai Guvernului miniștrii Vasilescu, Andrușcă, Ivașcu, Cojocaru și Bran. Se ia act de demisia lui Mihai Fifor. Se numesc miniștrii Leș, Budăi, Bădălău, Breaz, Petrescu, Matei. Celelalte două propuneri le consider nepotrivite (n.r. – Olguța Vasilescu la Transporturi și Ilan Laufer la Dezvoltare Regională)”, a declarat președintele Klaus Iohannis.


Citeşte şi:

Subteranele grevei de la metrou. Culmea legislației: protestul care afectează 700.000 de oameni trebuie să aibă loc pentru a se stabili dacă e legal sau nu!

Urmărește-ne pe Google News