Președintele polonez Andrzej Duda și-a folosit dreptul de veto pentru a bloca o lege care ar fi interzis cetățenilor și companiilor din afara UE să dețină controlul în instituțiile de presă din Polonia.

Legea ar fi afectat în special canalul TVN, deținut de o companie americană, un post deseori critic la adresa guvernului condus de partidul conservator Lege și Justiție (PiS).

Justificând decizia, Duda, care este un aliat al guvernului, a explicat că a luat în calcul tratatul de investiții Polonia-SUA, dar și chestiunea „pluralismului media și a libertății de exprimare”.

„Împărtășesc opinia majorității compatrioților mei, care cred că nu avem nevoie de dispute suplimentare în acest moment”, a spus președintele.

„Avem deja o mulțime de probleme. Avem o pandemie, avem inflație”, a spus el. „Luând în calcul aceste circumstanțe, decizia a fost luată. Refuz să semnez această lege”, a anunțat șeful statului.

Veto-ul prezidențial înseamnă că legea se întoarce acum la camera inferioară a parlamentului, care a adoptat-o acum zece zile. Decizia președintelui poate fi răsturnată doar cu votul a trei cincimi dintre deputați, un lucru aproape imposibil de realizat, ținând cont că majoritatea parlamentarilor opoziției au criticat legea.

„Repolonizarea presei”

Anunțul privind veto-ul președintelui a fost salutat de TVN Grupa Discovery, grupul care deține televiziunea privată și care aparține de conglomeratul american Discovery, Inc.

„Suntem mulțumiți”, a spus un oficial al companiei, citat de Onet. „Legea ar fi fost neconstituțională și ar fi încălcat obligațiile internaționale”, a adăugat acesta.

Adoptarea rapidă a legii în parlament la începutul acestei luni a atras îngrijorarea Departamentului de Stat al SUA și a ambasadei SUA, care a cerut președintelui să își exercite dreptul de veto.

În vreme ce a făcut chiar acest lucru, Duda a precizat că susține ideea restricționării patronatului străin în presa poloneză și a observat că „multe state democratice limitează influența străină” în acest fel.

De aceea, el a făcut apel la parlamentari să găsească o cale de a face acest lucru „într-un mod ordonat și fără stratageme legale”.

În vreme ce opoziția a salutat mișcarea președintelui, unii reprezentanți ai coaliției de guvernare au reacționat cu nemulțumire.

„În 2015 am promis Poloniei reforma justiției și repolonizarea presei”, a spus Janusz Kowalski, un parlamentar al coaliției. „În 2017, un veto prezidențial a stopat reforma justiției, iar azi, un altul a stopat legea care transparentiza patronatul media în Polonia”, a adăugat el.

TVN, o voce critică la adresa guvernului

TVN este cea mai mare investiție americană în Polonia, estimată la 1,7 miliarde de euro la momentul achiziției de către compania Scripps Network Interactive, care apoi a fost cumpărată de Discovery.

Principalul program de știri este urmărit de milioane de polonezi și rămâne o voce critică într-o țară în care multe canale media independente au greutăți, potrivit Deutsche Welle.

Criticii spun, de asemenea, că televiziunea de stat (TVP) s-a transformat într-o portavoce a guvernului. O analiză media a concluzionat că în perioada 3 iulie – 3 august, majoritatea zdrobitoare a materialelor difuzate de TVP despre Donald Tusk – liderul opoziției – au fost negative.

Concret, din 78 de materiale, 75 au fost negative. Washingtonul a îndemnat Varșovia să regândească strategia, spunând că legea propusă ar afecta inevitabil „relațiile în materie de apărare, afaceri și comerț” dintre Polonia și SUA.

În vară, sute de jurnaliști și editori polonezi au semnat o scrisoare în care au cerut guvernului să oprească „distrugerea libertății presei din țară”.

Urmărește-ne pe Google News