„Problema este că folosirea acestor formulare este condiţionată de existenţa unei hotărâri a Guvernului privind lista acestor formulare. Care este o aberaţie. Dacă avem, de exemplu, un pachet de formulare pentru probleme locale în Oradea, acestea nu vor fi introduse în format bilingv decât dacă vom avea hotărârea Guvernului. Mai mult, această listă care trebuie adoptată prin hotărârea Guvernului, trebuie să fie propusă de Departamentul pentru relaţii interetnice şi trebuie să aibă avizul ministerelor care au legătură cu diferitele domenii de aplicare a acestor formulare”, a susţinut, în conferinţă de presă, liderul PPMT.

Interesant este, a precizat Csomortányi, că acest articol care a rămas în Codul administrativ – ‘care nu aduce, de altfel, nicio noutate – a existat şi în „varianta avizată şi mult lăudată de UDMR”.

Până în prezent, a mai spus acesta, legislaţia nu interzicea folosirea formularelor separate, în limba română şi limba unei minorităţi, dar de acum înainte va fi posibil doar formatul bilingv.

„Pe lângă că avem nevoie de hotărârea guvernelor, mai e nevoie şi de avizele ministerelor. Asta înseamnă că, în realitate, aceste formulare bilingve probabil nu vor fi utilizabile niciodată. Nu prea vedem această procedură intenţionat complicată când va fi parcursă”, a menţionat acesta.

El a precizat că, totuşi, chiar în cursul zilei, va face un test al sistemului înaintând o cerere către Departamentul pentru relaţii interetnice prin care solicită să elaboreze lista formularelor pentru administraţia locală.

„Dacă nu vom primi răspuns, vom merge în instanţă, nici nu se discută acest lucru”, a adăugat liderul PPMT.

 
 

Urmărește-ne pe Google News