”Aceste lucruri se spun de ani de zile. O cincime, eu aș zice patru cincimi din produsele așa zise tradiționale sunt falsificate. Pe piața de produse tradiționale sunt doi oameni corecți și douăzeci incorecți. Produsele sunt compărate din supermarket și vopsite frumos, la suprapreț. Sunt oameni care nu au produs niciodată nimic, produc într-un garaj. Piața tradițională, din păcate, s-a autodistrus”, a spus Minea.
Președintele Agroalimenta a mai arătat că produsul tradițional trebuie să fie tradițioanl, nu o șmecherie din care să iei bani de la oameni. El precizează că există legislație, însă controlul trebuie să fie mai eficient în acest domeniu.
”Ar trebui eliminați cei care vând în fiecare duminică, din același porc, sute de kilograme de sarmale, de cârnați, sute de tone de șorici”, a ținut să afirme Minea.
El a menționat că acum trei ani de zile a cerut personal să se interzică explicit industriei să facă produse tradiționale, și s-au inventat acele produse consacrate. ”Dar nimeni nu se înghesuie la acestea. Ceea ce prinde sunt produsele tradiționale, patriotismul ieftin. Dacă ne-am băgat cu noi suntem români, cumpărăm românește, mâncăm românește, marketul va profita de fiecare dată. Lasă mă, că îți dau eu tradițional, la niște prețuri de nu mai ai loc, și am transformat astfel denumirea într-o chestiune de marketing”, a mai afirmat Sorin Minea.
20% din produsele comercializate ca produse tradiționale sunt falsificate
Aproximativ 20% din produsele comercializate în România sub titulatura de produse tradiționale sunt falsificate sau nu respectă parametrii prevăzuți în specificațiile tehnice care stau la baza emiterii atestatului de produs trațional, a anunțat recent Autoritatea pentru Protecția Consumatorului.
În urma unui control efectuat de ANPC în care a fost verificată o cantitate de circa 38 tone produse alimentare vândute sub titulatura de produse tradiționale, 7,4 tone (19,5%) dintre aceste produse nu se încadrau în prevederile legale. Din 240 de peratori economici, la nu mai puțin de 122 dintre aceștia (51%) au fost constatate deficiențe.
Astfel, ANPC a decis oprirea temporară de la comercializare a circa 6.912 kilograme de produse alimentare valorând 68.257 de lei până ce se vor remedia neconformitățile constatate și au oprit definitiv de la comercializare 16 kilograme în valoare de 387 de lei.
Au fost aplicate 145 de sancțiuni contraconvenționale, dintre care 63 de avertismente și 82 de amenzi contravenționale în valoare de 307.800 lei. Comercianții pretindeau că produsele lor sunt tradiționale, deși nu erau nici atestate, nici înregistrate ca fiind astfel.
Potrivit legislației, produsul tradițional este un produs alimentar fabricat pe teritoriul național pentru care sunt utilizate materii prime locale, care nu are în compoziție aditivi alimentari, care prezintă o rețetă tradițională, un mod de producție și/sau de prelucrare și un procedeu tehnologic tradițional și care se distinge de alte produse similare aparținând aceleiași categorii.
Sursa video: stiri.tvr.ro