Liderul de la Damasc are programată vineri o întâlnire cu președintele chinez Xi Jinping și va participa la ceremonia de deschidere a Jocurilor Asiatice, programate în perioada 23 septembrie-8 octombrie. De asemenea, delegația siriană are în agendă mai multe întâlniri la Beijing, în următoarele zile.
Bashar al-Assad se confruntă cu izolarea diplomatică de mai bine de zece ani, pe fondul sancțiunilor occidentale.
La fel ca Rusia și Iran, China a menţinut legăturile cu Assad, izolat de alte țări din cauza reprimării brutale a demonstraţiilor antiguvernamentale care au izbucnit în 2011.
În același timp, faptul că Assad a fost primit de liderul de la Beijing poate contribui la marginalizarea Chinei pe plan internațional, consideră Alfred Wu, profesor asociat la Lee Kuan Yew School of Public Policy din Singapore.
„În cel de-al treilea mandat al său, Xi Jinping caută să provoace în mod deschis Statele Unite, aşa că nu cred că este o surpriză faptul că este dispus să meargă împotriva tendinţelor internaţionale şi să găzduiască un lider precum Assad. Aceasta va marginaliza şi mai mult China în lume, dar lui nu-i pasă de acest lucru”, a afirmat profesorul Wu.
Assad se va afla câteva zile în China ceea ce va reprezenta una dintre cele mai lungi perioade de absenţă a sa din Siria de la izbucnirea războiului civil.
Siria este considerat un stat cu o importanţă strategică pentru Beijing, fiind situată între Irak, care furnizează aproximativ o zecime din petrolul consumat de China, Turcia, punctul final al coridoarelor economice care leagă Asia și Europa, şi Iordania, un mediator al disputelor din regiune.
Companiile energetice chineze de stat Sinopec Corp, Sinochem şi CNPC au investit împreună 3 miliarde de dolari în Siria în 2008 și 2009.
Foto: Profimedia
Simona.T • 22.09.2023, 13:35
Astia se cred nemuritori, nu se gandesc cate destine distruse lasa in urma lor