Epidemiologul atrage atenția că foarte multe persoane nu poartă măștile corespunzător. Potrivit acestuia, măștile chirurgicale simple, cu pliuri, nu trebuie purtate mai mult de patru ore sau trebuie schimbate atunci când se umezesc. Iar procesul de schimbare a măștilor trebuie să fie unul foarte migălos – se dau jos cu mare grijă, din spate spre față, se pun în pungi de unică folosință de plastic și se aruncă la un coș de gunoi care se închide sau la o pubelă exterioară.
Dacă oamenii nu sunt atenți la manevrarea măștilor și dacă cei care le poartă sunt infectați cu noul coronavirus, aceștia pot să își infecteze mâinile, fața sau hainele și apoi să dea eventual mai departe și altor persoane, chiar și în lipsa unui contact direct.
Virusul se transmite prin picăturile septice, nazofaringiene și respiratorii, iar masca trebuie purtată conform indicației măștilor, în primul rând de către persoanele care au fost identificate ca fiind purtătoare de COVID-19 și fără simptomatologie sau de persoanele care prezintă o simptomatologie a infecției acute respiratorii.
Prof.dr.Doina Azoicăi
Medicul spune că este suficientă purtarea măștii simple, chirurgicale, pentru persoanele asimptomatice sau pentru persoanele cu formă ușoară a bolii ca să se asigure că nu infectează și alte persoane, atâta timp cât o manevrează corespunzător.
Totodată, o altă mare greșeală făcută de cei care poartă măști în această perioadă, care se observă des chiar și la personalul medical, este purtarea măștii sub bărbie.
Lucrul acesta nu este corect și nici recomandat, fiindcă masca se poate contamina, fie de la persoana respectivă, fie din alți factori, își pierde eficiența și există riscul să contamineze și îmbrăcămintea. Nu are nici un sens să fie purtată așa.
Prof.dr. Doina Azoicăi
Aceasta nu recomandă nici folosirea măștilor textile – în primul rând pentru că sterilizarea lor se face foarte complicat și există riscul contaminării mâinilor sau a hainelor în timpul manevrării, în al doilea rând fiindcă doar bumbacul cu o țesătură foarte deasă ar putea fi eficient.
Hainele purtate afară trebuie izolate 48 de ore
Prof.dr. Doina Azoicăi explică și felul în care trebuie să ne protejăm pentru a nu aduce în casele noastre infecția cu noul coronavirus. În situații de protejare maximă, epidemiologul explică faptul că, deși nu a fost dovedit că hainele pot avea un rol în transmiterea virusului, trebuie izolată îmbrăcămintea purtată în exterior.
La intrarea în casă, hainele trebuie puse separat de îmbrăcămintea purtată în interior, iar dacă se dorește dezinfectarea lor trebuie spălate la temperaturi înalte la mașina de spălat (manual există riscul ca eventuala încărcătură microbiană să fie aerosolizată) și călcate la o temperatură mai înaltă, cât permit țesăturile. Dacă nu, trebuie închise într-un dulap timp de aproximativ 48 de ore, un spațiu închis, la care să nu umblăm în cele două zile.
„Încă de la intrarea în casă pot să fie pregătite două covoraşe, unul în exterior şi altul în interior, iar cel din exterior ar trebui să fie îmbibat în soluţie de clor. Clanţele de la uşa de la intrarea pot să fie protejate cu un manşon îmbibat în soluţie cu clor, fiind înlocuite sau reîmbibate zilnic.
La nivelul pardoselilor se pot folosi, după curăţenia uzuală (de preferat măturarea umedă sau aspirarea cu aspiratorul), soluţii de clor sau dezinfectante speciale pentru aceste suporturi, dar care să fie active pentru neutralizarea virusurilor”, a punctat prof. dr. Doina Azoicăi.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro