„Boala coronavirusului a fost eliminată datorită lui Dumnezeu”, a spus Magufuli credincioșilor de la o biserică din capitala Dodoma. Totuși, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și-a exprimat îngrijorarea cu privire la strategia guvernului privind Covid-19. Moment în care executivul a încetat publicarea datelor privind numărul de cazuri de coronavirus din țară.
Pe 29 aprilie, ultima zi cu date oficiale, au existat 509 de cazuri, cu 21 de decese în Tanzania. Cu toate acestea, John Magufuli a spus săptămâna trecută că doar patru pacienți au primit tratament în cel mai mare oraș, Dar es Salaam.
Luna trecută, guvernul Tanzaniei a respins acuzațiile ambasadei americane care avertiza că spitalele din Dar es Salaam sunt „copleșite” și că șansele de a contracta virusul erau „extrem de mari”.
„Rugăciunile pot încinge virusul Covid-19”
Președintele Magufuli a declarat în mod repetat că a fost exagerată criza din sănătate și a îndemnat oamenii să participe la serviciile religioase din biserici și moschei, spunând că rugăciunile „pot învinge” virusul.
„Vreau să mulțumesc tanzanienilor de toate credințele. Ne-am rugat și postim pentru ca Dumnezeu să ne salveze de pandemia care a afectat țara și lumea. Dar Dumnezeu ne-a răspuns. Cred și sunt sigur că mulți tanzanieni cred că boala a fost eliminată de Dumnezeu”
John Magufuli, președinte Tanzania
Observațiile sale au fost primite cu aplauze și ovații îndelungi.
John Magufuli a felicitat preotul și credincioșii pentru că nu au purtat mănuși și măști pentru a se proteja de virus. El a făcut comentarii similare vinerea trecută, în timpul unei conferințe a profesorilor, declarând că „virusul Covid-19 este terminat”.
„Ministrul Sănătății mi-a spus că avem doar patru pacienți în Dar es Salaam, dar acest lucru nu va opri zvonurile”, a spus el.
„Trebuie să fim atenți, deoarece unele dintre aceste donații pentru combaterea coronavirusului ar putea fi folosite pentru a transmite virusul. Vreau să vă îndemn tanzanienii să nu accepte donațiile de măști, în schimb să le spun donatorilor să meargă și să le folosească împreună cu soțiile și copiii”, a adăugat el.
Tonic anti-Covid primit de la președintele din Madagascar
John Magufuli se numără printre mai mulți lideri africani care au primit un tonic pe bază de plante oferit de președintele din Madagascar ca leac pentru Covid-19. Nu este clar dacă a fost administrat pacienților din Tanzania.
Nu există nicio dovadă științifică că tonicul funcționează și OMS a îndemnat oamenii să nu folosească medicamente neaprobate.
Politicienii din opoziție l-au criticat în trecut pe John Magufuli pentru promovarea politicilor care dăunează sănătății tanzanienilor.
Șeful asociației medicale din Tanzania, Elisha Osati, a susținut guvernul într-un interviu recent pentru BBC, spunând că spitalele funcționează normal și că majoritatea pacienților internați cu coronavirus suferă de simptome ușoare.
Președintele Magufuli a acuzat oficialii din domeniul sănătății din țară că exagerează criza coronavirusului. El a ridiculizat, de asemenea, măsurile stricte pe care țările vecine le-au impus pentru combaterea pandemiei.