Ucraina cere de mai mulţi ani aderarea la UE şi NATO, care sprijină Kievul în faţa conflictului său cu Rusia, dar exclude orice aderare pe termen scurt, aminteşte AFP.
„Nu putem accepta ideea, care este foarte populară astăzi, despre (aderarea Ucrainei) la UE în 30 de ani şi (la) NATO în aproximativ 50 de ani. Aceasta îi demotivează şi îi contrariază pe toţi”
Volodimir Zelenski:
Ucraina aspiră „să obţină intrarea în UE în următorii ani şi un calendar pentru aderarea la NATO” în 2022, a adăugat şeful statului la această reuniune în vestul Ucrainei.
O extindere a NATO pentru a include ţări ex-sovietice este o linie roşie pentru Rusia, care consideră Occidentul drept rival strategic şi a prezentat Washingtonului o listă de cereri, mai ales interzicerea oricărei extinderi a Alianţei către estul Europei.
Deşi NATO a respins deocamdată cerințele Rusiei cu privire la aderarea Ucrainei, nu a fost stabilit niciun termen pentru posibila ei intrare.
Declaraţiile lui Zelenski vin în contextul în care Rusia este acuzată că a masat aproximativ 100.000 de soldaţi în jurul Ucrainei, în pregătirea unei posibile invazii a vecinului său, potrivit AFP.
Relaţiile dintre cele două ţări s-au înrăutăţit de la anexarea de către Moscova a Peninsulei Crimeea în 2014, urmată de un război în estul Ucrainei cu separatiştii proruşi care sunt susţinuţi militar de Moscova, ceea ce Rusia neagă.
Debutul crizei cu Moscova în 2014 a sporit semnificativ popularitatea aderării la UE, susţinută în prezent de 58% dintre ucraineni, şi la NATO (62%), potrivit unui sondaj publicat în noiembrie de institutul ucrainean Rating.