Democrația și statul de drept sunt în pericol în Republica Moldova, este mesajul transmis de autoritățile de la Chișinău.

„Suntem în fața unei provocări fără precedent. Acțiunile infracționale sunt puse în aplicare de organizațiile și grupările criminale organizate. Acestea sunt coordonate și finanțate de entități din afara țării, utilizează tot spectrul de instrumente infracționale specifice războiului hibrid fără a ține cont de resurse materiale, financiare și timp. Este nu doar demnitatea noastră profesională în joc. În joc este pusă existența noastră ca stat de drept. Este în joc viitorul nostru în fața amenințărilor reprezentate de crima organizată”, a atenționat procurorul general Ion Munteanu.

Sabotarea alegerilor din Republica Moldova au fost puse la cale de serviciile secrete rusești

Conform procurorului general, planul pentru a sabota alegerile din Republica Moldova a fost pus la cale de serviciile secrete rusești. Acesta constă în cumpărarea masivă a voturilor prin intermediul băncilor rusești. Sunt utilizate terminalele bancare din regiunea transnistreană – terminale conectate la băncile rusești aflate pe listele de sancțiuni internaționale, lucru demonstrate și de anchetele jurnalistice semnate de reporterii de la Ziarul de gardă.

Rămâne de văzut cum o să acționeze regimul de la Chișinău împotriva Tiraspolului după anunțul făcut de Ion Munteanu. Președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, a avertizat în mijlocul verii autoritățile de la Tiraspol că dacă vor ajuta organizațiile criminale de la Moscova contra Republicii Moldova, consecințele vor fi drastice:

„Vreau să le spun un lucru celor din așa-numita administrație de la Tiraspol, care tare iubește să facă comerț cu UE… Dacă se adeverește faptul că „sistemul bancar” de acolo (din Transnistria) își oferă serviciile grupărilor criminale organizate și Kremlinului – asta-i o cumpănă pentru cei de la Tiraspol. Prevenirea spălării banilor și finanțarea terorismului rămâne în picioare. Mai ales când e vorba de finanțarea grupărilor criminale organizate din partea unui stat agresor cade perfect sub incidența acestei legi”, spunea Grosu după apariția primelor dovezi de utilizare a băncilor separatiste în schema rusească de finanțare a grupării Șor contra Moldovei.

Procurorul general i-a avertizat pe cetățenii Moldovei că sunt direct responsabili pentru acțiunile lor

Munteanu a avertizat juriștii care deservesc gruparea criminală Șor. El le-a transmis un mesaj și juriștilor care s-au înregimentat în schema grupării criminale Șor: „Această rețea criminală nu ar fi ajuns la asemenea dimensiuni fără consultarea și sprijinul experților juriști rău intenționați – persoane care anterior au activat în calitate de polițiști, judecători, procurori și avocați. Foști și actuali, voi vă dați bine seama unde activați și că săvârșiți o infracțiune. Iar pentru dumneavoastră răspunderea va fi alta. O să aplicăm legea fără avertismente suplimentare. Vă asumați să fiți infractori? Asumați-vă și consecințele. Chiar dacă pentru asta noi va trebui să ne dublăm eforturile. Avem și putere, și capacitate, onestitate și moralitate – ceea ce vouă vă lipsește”, a avertizat procurorul Munteanu.

El le-a transmis un alt avertisment cetățenilor atrași în schema criminală de fraudare a alegerilor: „Din momentul în care un alegător acceptă bani pentru a vota cum i se indică, el își asumă consecințele. Aceste persoane nu-și pot ascunde identitatea în spatele numerelor de telefon și a conturilor deschise în bănci comerciale rusești. Identitatea lor ne este cunoscută și declar cu toată responsabilitatea că toți cei care au beneficiat de surse bănești prin intermediul băncilor rusești sau de numerar de la grupul criminal Șor, pentru a vota într-un anumit fel, vor fi cercetați de structurile de drept. Legea va fi aplicată în mod egal și proporțional faptelor stabilite. Cei care au comis această abatere pot fi însă eliberați de răspundere în baza autodenunțului și colaborării cu anchetatorii”, a conchis procurorul general.

Cine este Alexandr Stoianoglo, contracandidatul actualului președinte al Republicii Moldova, Maia Sandu

Conform datelor oferite de regimul de la Chișinău, pentru coruperea alegătorilor la alegerile prezidențiale din Moldova, în băncile din Rusia au fost deschise peste 140 de mii de conturi bancare pe numele cetățenilor moldoveni. Autoritățile din Moldova au făcut rost de numele tuturor acestor oameni.

În turul doi al alegerilor prezidențiale de duminică se vor confrunta Maia Sandu și candidatul socialiștilor pro-ruși, Alexandr Stoianoglo, pe care actualul președinte al Republicii Moldova l-a demis din funcția de procuror general ca urmare a acuzațiilor de corupție.

Maia Sandu l-a acuzat pe Stoianoglo de faptul că este „un cal troian – un om prin care alții vor să conducă țara. (…) Au găsit o fațadă ca să revină la putere și să controleze resursele statului. Banii nu sunt ai lui Șor, Platon, Dodon… Sunt bani trimiși din altă parte. Noi știm cine se ascunde în acest cal troian”.

 
 

Urmărește-ne pe Google News