„De ce tocmai acum? A explicat chiar Emilia în articolul ei: a cerut acces la această teză încă din septembrie 2020, a doua oară în mai 2021, a treia oară în octombrie 2021, deci cu mult timp înainte ca domnul Ciucă să fie premier. Și l-a primit abia pe 17 decembrie 2021. Accesul la o parte din lucrările din care s-au luat paragrafe întregi fără citare l-a primit abia săptămâna trecută”, scrie Adrian Mihălțianu, jurnalist și directorul editorial al PressOne, într-un articol în care explică de ce a fost publicată acum dezvăluirea despre plagiatul lui Ciucă, în condițiile în care jurnaliștii au fost acuzați că încearcă să dea jos premierul și să destabilizeze guvernul.
„Nu ne-am propus să dăm jos premierul. Asta ține de instituțiile abilitate, de jocurile politice și de onoarea domniei sale. Noi ne facem doar munca de jurnaliști. Aceiași oameni care au fost intransigenți cu privire la plagiatul altor politicieni de rang înalt din cealaltă tabără politică au acum ocazia să-și demonstreze (sau nu) consecvența. În special președintele statului, cel cu proiectul România Educată – o Românie care nu se poate baza pe lucrări de doctorat care preiau ca atare, fără să citeze, zeci și zeci de paragrafe din lucrările altora”, a completat jurnalistul.
Dacă-și imaginează cineva că astfel de dezvăluiri sunt ținute „pentru vremea potrivită”, acest cineva pur și simplu nu înțelege cum funcționează jurnalismul independent. Dai știrea imediat după ce ai verificat-o cu mare atenție, imediat cum ești sigur pe ea. Să aștepți, în meseria noastră, înseamnă să le lași altor colegi această onoare. Nu face nimeni asta.
Adrian Mihălțianu, PressOne:
Directorul PressOne le răspunde și celor care chestionează utilitatea dezvăluirilor – Camera de Comert București, de exemplu, a sărit în apărarea premierului, transmițând, printr-un comunicat, că „românii s-au săturat de dezvăluiri și detractori” și spunând că premierul Ciucă n-ar trebui să fie judecat „pe baza acțiunilor și rezultatelor din postura de șef al Guvernului și nu pentru ce a făcut sau nu acum 19 ani”.
„Impostura la toate nivelurile nu rămâne doar la nivelul unor lucrări de doctorat plagiate. În multe cazuri ea continuă în dezvoltarea unui sistem aproape feudal, de serviciu contra serviciu (dacă tot vorbim de servicii) care are cu siguranță – și demonstrabil, cum a fost cazul crizei medicale – efecte devastatoare asupra eficienței instituțiilor care se bazează pe acești oameni.
Cea mai mare amenințare la adresa siguranței României nu vine deocamdată din afară, ci din interior. Aceiași oameni care n-au fost în stare să doteze armata cu tehnică demnă de secolul XXI, care au blocat ani la rând construirea de corvete, achiziționarea de sisteme antiaeriene, modernizarea armamentului și uniformelor soldaților români sau reformarea modului în care se face instrucția în Armată și Poliție, cu consecințele pe care le știm deja, ei bine, aceiași oameni arată azi cu degetul jurnaliștii, că ei sunt de fapt dușmanul poporului, că nu-i lasă să lucreze la propășirea neamului, tovarăși!”, scrie Mihălțianu.
Foto: Hepta