UPDATE ora 11.15: Ministrul PNL de Interne, Lucian Bode, a afirmat că după ce Comisia de etică a UBB i-a cerut „un punct de vedere asupra unui demers non-academic, fără relevanță științifică”, nu a identificat „elemente concrete la care ar trebui să răspund sau pe care ar trebui să le justific”.
Ministrul a precizat pentru Libertatea că a notificat Universitatea Babeș-Bolyai pentru lămurirea unor aspecte de legalitate asupra procedurii de reanalizare a tezei mele de doctorat, „notificare la care nu am primit răspuns”.
„Următorul pas firesc a fost să adresez prin avocații care mă asistă în legătură cu această problemă o cerere în instanța de contencios administrativ, pentru a mă asigura că toate procedurile efectuate de Comisia de Etică sunt în deplină conformitate cu legea”, a transmis Bode.
Acesta a susținut că, potrivit legii, „Comisia de Etică a Universității nu poate desfășura verificări decât în ceea ce privește membrii comunității universitare, așa cum este aceasta definită prin lege, comunitate din care eu nu fac parte”.
Prin toate demersurile pe care le-am făcut până la acest moment, am urmărit un singur lucru: respectarea legii. Susțin în continuare că teza mea de doctorat nu conține preluări neautorizate, toate preluările fiind evidențiate prin indicarea acestui lucru în notele de subsol și în lista de referințe, conform regulilor de redactare în vigoare la data susținerii tezei.
Ministrul de Interne Lucian Bode, pentru Libertatea:
„Reiterez faptul că, în ultimii ani, teza mea de doctorat a parcurs absolut toate etapele de analiză și a trecut cu succes prin toate filtrele de verificare. Aceasta a fost verificată anti-plagiat de către Universitatea Babeș-Bolyai și de către Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), iar ambele instituții, în mod oficial, au certificat autenticitatea lucrării”, a afirmat Lucian Bode pentru Libertatea.
„Așa cum am arătat cu alte ocazii, sunt hotărât să sprijin deplin orice demers al Universității Babeș-Bolyai, atâta vreme cât acesta se plasează în limitele legii și urmărește interese legitime”, a mai punctat demnitarul.
Știrea inițială: Lucian Bode a cerut în instanţă anularea hotărârii prin care Universitatea Babeş Bolyai a decis să-i reanalizeze lucrarea de doctorat, vizată de acuzaţii de plagiat, iar procesul a fost deschis la Tribunalul Sălaj.
Anterior deschiderii procesului, Lucian Bode a notificat Universitatea „Babeș-Bolyai” printr-o plângere în care a cerut să fie oprită analizarea tezei și emiterea unui nou verdict, pe motiv că teza i-a fost analizată anterior, potrivit Pressone.
Notificarea a fost trimisă în numele lui Lucian Bode de casa de avocatură „Mușat și Asociații”, aceeași care îl apără și pe Nicolae Ciucă în procesul prin care premierul încearcă să blocheze analizarea de către CNATDCU – Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare – a tezei sale de doctorat, susține Emilia Șercan.
„Ministrul Lucian Bode a recurs în instanță la aceeași strategie juridică folosită și de premierul Nicolae Ciucă – șeful său pe linie de partid și de guvern – în încercarea de a bloca analizarea acuzațiilor de plagiat în teza de doctorat, dar și un verdict de plagiat”, a scris Șercan în Pressone.
Potrivit portalului instanțelor de judecată, primul termen de judecată a fost stabilit pentru 17 ianuarie 2023.
Libertatea l-a contactat pe Lucian Bode pentru un punct de vedere și îl va publica atunci când ministrul îl va trimite.
Istoricul acuzațiilor de plagiat
La începutul lunii octombrie 2022, USR a anunțat că transcrie teza de doctorat a lui Lucian Bode, ca să poată fi verificată de plagiat, dar Emilia Șercan a susținut că nu va verifica teza transcrisă manual de USR.
Pe 18 octombrie, partidul condus de Cătălin Drulă a sesizat CNATDCU, susținând că ministrul PNL a plagiat teza de doctorat.
La finalul lunii octombrie, Universitatea Babeș-Bolyai a anunțat că Bode „a plagiat”, dar nu a recomandat retragerea titlului de doctor, afirmând că neregulile găsite au fost de până la 3% din ce s-a analizat. „Teza mea de doctorat este în regulă, iar titlul de doctor este menţinut”, a reacționat atunci ministrul PNL de interne.
Pe 24 noiembrie, Pressone a dezvăluit însă că teza de doctorat a ministrului de interne conține un procent real de plagiat de aproape 20% și că Lucian Bode a copiat până și din documentele Comisiei Europene. „Nu mă pronunț pe analizele unor persoane private”, a reacționat atunci Bode.
În aceeași zi, UBB a anunțat că reia analiza, după ce „a luat act de noile informații apărute în spațiul public despre noi suspiciuni privind plagiatul în teza domnului Lucian Bode”, dar și faptul că Comisia de Etică „s-a autosesizat și va analiza teza din punctul de vedere al eticii academice pe baza acestor noi informații”.
Pe 6 decembrie, Universitatea Babeș-Bolyai a transmis pentru Libertatea că reverificarea doctoratului lui Bode se face pe „ce a identificat doamna Șercan ca plagiat”, și nu pe întreaga lucrare.