Capacităţile de producţie ale centralelor nucleare din Franţa au scăzut la 57% din cauza grevelor provocate de decizia de majorare a vârstei de pensionare, ceea ce a dus la creşterea preţurilor la electricitate pe piaţa locală.
În plus, grevele din Franţa au afectat şi activitatea rafinăriilor şi a terminalelor pentru importul de gaze lichefiate. În paralel, meteorologii avertizează că un val de frig va traversa Europa în zilele următoare, ceea ce a făcut ca luni cotaţiile de referinţă la gaze naturale să înregistreze o creştere de până la 5,5%.
Mai sunt câteva zile până la data la care va lua sfârşit, în mod oficial, sezonul de furnizare a agentului termic, iar depozitele de gaze au început deja să fie reumplute pentru sezonul următor, pe primele locuri în acest proces fiind Italia şi Germania.
În plus, importurile de gaze lichefiate rămân şi ele la un nivel puternic.
parpalache • 13.05.2023, 11:56
Pai-prin 2014-Franța(pe principiul„pupa-l in bot și papa-i tot”),primea de la Putin gaze cu 90 de dolari/mia de m.c.România viteazului Basescu(care se rațoia la Putin printre picioarele americanilor),importa aceleași gaze rusești din...Germania(prin DOI intermediari),cu...550 de dolari/mia de m.c.!Iar acum,prețul gazelor ...scazuse peste tot in Europa,cu excepția...României!In aceasta țara-gazele-(75%de producție româneasca-restul din import)trebuiesc livrate mai intâi„distribuitorilor”(Engie-Gaz de France-in„vechiul regat”și E-On Gaz in Transilvania,Banat,Crișana și Maramureș)!Care...ni le revând noua valahilor!La prețuri„liberalizate”!Una din condițiile puse României ca sa fie primita in UE!
pikpik • 27.03.2023, 21:25
De maine e grevå si in Germania, poimaine cresc preturile si din cauza lor...Alte motive mai gåsiti?