Prețul pâinii a crescut cu aproape o cincime în Uniunea Europeană în ultimul an, în condițiile în care invazia Rusiei în Ucraina a continuat să perturbe piețele globale, iar inflația s-a accelerat.

Prețurile globale ale grâului au crescut începând din luna februarie, în condițiile în care conflictul a oprit timp de luni de zile exporturile de cereale prin Marea Neagră și a restricționat transporturile de îngrășăminte.

Astfel, prețul mediu al pâinii în UE a fost cu 18% mai mare în august 2022 față de aceeași lună a anului precedent, au arătat luni datele biroului de statistică al blocului comunitar Eurostat.

Ungaria și Lituania au înregistrat cele mai mari variații anuale ale prețului mediu al pâinii, cu creșteri de 66% și, respectiv, 33% până în august.

Estonia și Letonia au avut și ele creșteri semnificative ale prețului, de 32%.

România se află și ea undeva în partea de sus a topului, cu o creștere anuală a prețului de aproximativ 25%, potrivit Eurostat.

Țările cu cele mai mici creșteri medii au fost Franța, cu 8%, și Olanda și Luxemburg, care au înregistrat o creștere de 10% fiecare.

Prețurile la pâine au crescut constant în UE în acest an, de la o medie de 8,3% în februarie, când Rusia a lansat invazia din Ucraina.

Prețurile combinate ale pâinii și cerealelor au crescut cu 16,6% în august, cea mai mare creștere din ianuarie 1997 și până în prezent.

Inflația din zona euro a atins un nivel record de 9,1% în august, a confirmat vineri Eurostat, determinată de creșterea bruscă a prețurilor la energie și alimente.

 
 

Urmărește-ne pe Google News