Creșterea vine în contextul în care au fost atinse noi recorduri și pe piața europeană, cu care România este interconectată.

În Germania, prețul energiei a atins la rândul său un nou record, de peste 500 de euro pe MWh de energie, conform Bloomberg.

Prețul energiei pe piața spot, unde se fac tranzacții pentru ziua următoare

Potrivit site-ului EuEnergy.live, care monitorizează prețurile la energie, în Germania, energia pentru a doua zi se tranzacționează la 552 de euro pe MWh. Creșterea este de peste 500% în ultimul an și vine ca urmare a reducerii livrărilor de gaze din Rusia, conform sursei citate.

În Franța, prețurile au depășit recent nivelul de 600 de euro, ca urmare a faptului că mare parte a reactoarelor nucleare nu funcționează din cauza lucrărilor de mentenanță și a secetei. Din cauza secetei, acestea nu mai au apă de răcire.

Niveluri și mai mari ale prețurilor la energia electrică se regăsesc în statele baltice, unde prețul electricității a depășit 800 de euro pe MWh.

Prețul de pe piața spot nu este prețul din contractele pe care le au furnizorii, dar este un indicator și se va regăsi în final în prețul produselor.

Gazprom prevede scumpirea cu 60% a gazelor

Gazprom a anunțat marți că prețurile la gaze are putea crește cu 60%, de la 2.500 la 4.000 de dolari pe mia de metri cubi, ca urmare a sancțiunilor occidentale, potrivit Reuters.

Gazprom a redus anterior cu 80% livrările de gaze prin gazoductul Nord Stream 1.

PSD vrea reglementarea prețurilor

În acest moment, prețurile pentru populație și micile firme sunt plafonate în România până în aprilie 2023, atât la energie, cât și la gaze.

Însă din cauza creșterii prețurilor de pe bursele de profil, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că dorește trecerea din nou la prețuri reglementate.

Prețurile actuale produc costuri mari pentru buget, iar furnizorii acuză statul că nu a alocat destui bani la rectificarea de buget.

„Nu se mai poate continua pe o perioadă lungă pe această ordonanță. Există 2-3 variante pe care le vom discuta. Nu putem aloca 3% din PIB speculei din energie, cât e bugetul Educației. Momentan avem compensare. S-a acționat la timpul potrivit. În acest moment, această compensare trebuia să fie pe o perioadă limită și Ministerul Energiei să vină cu anumite soluții”, declara liderul PSD în data de 9 august, conform postului Digi24.

 
 

Urmărește-ne pe Google News