Cuprins:
Începând cu 1 ianuarie 2025, Ministerul Transporturilor a introdus rovinieta de o zi. Până acum, cea mai mică durată pentru care putea fi achiziționată rovinieta era de o săptămână.
Pentru autoturisme (categoria A), prețurile variază de la 2,5 euro pentru o zi până la 28 de euro pentru 12 luni.
Categoria B reprezentată de vehiculele de transport marfă cu masă de transport maximă autorizată (MTMA) mai mică sau egală cu 3,5 tone dispune de aceleași perioade în care se poate încheia taxa de drum, însă tarifele sunt următoarele: o zi – 8,6 euro, 10 zile – 11,5 euro, 30 de zile – 18,2 euro, 60 de zile – 28,8 euro, 12 luni – 96 de euro.
Pentru vehicule din categoria C, cu MTMA mai mare de 3,5 tone și mai mică sau egală cu 7,5 tone, rovinieta poate fi cumpărată pe perioade de o zi, 7 zile, 30 de zile sau 12 luni, cu prețuri de 4, 16, 32, respectiv 320 de euro.
Vehiculele mai mari au tarife mai ridicate
Pentru camioanele din categoria F (peste 12 tone și minimum patru axe), prețurile ajung până la 1210 euro pentru 12 luni. Vehicule de transport persoane din categoria H, cu mai mult de 23 de locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto).
Rovinieta poate fi cumpărată pentru următoarele perioade: o zi, 7 zile, 30 de zile sau 12 luni, cu prețuri de 7, 28, 56, respectiv 560 de euro.
Cum se poate achiziționa rovinieta
Șoferii au la dispoziție mai multe opțiuni pentru achiziționarea rovinietei. Aceasta poate fi cumpărată online prin intermediul site-urilor oficiale, prin SMS, la puncte de vânzare autorizate sau la automate instalate în benzinării.
Pentru verificarea valabilității rovinietei, conducătorii auto pot accesa site-ul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere. Aici trebuie introduse numărul de înmatriculare și seria de șasiu a vehiculului.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro