• Testele rapide antigen sunt recunoscute oficial doar dacă sunt efectuate în centre medicale. Altfel, autotestarea este „pur orientativă”, spune dr. Adrian Marinescu pentru Libertatea.
  • În România, testele rapide au fost interzise de la comercializare în farmacii, dar pot fi comandate online.
  • Călătorii pot ajunge să plătească pentru un test PCR și unul antigen, efectuat într-un centru medical, și peste 400 de lei, în funcție de rapiditatea primirii rezultatelor.

„Contează să fie făcut corect, altfel o să apară negativ. Faptul că tot mai multe țări merg pe ideea să ai și un test rapid negativ este din cauză că testul PCR are o anumită vechime și poate că persoana s-a infectat între timp. E o măsură dublă și nu e un lucru rău”, declară, pentru Libertatea, Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutul Matei Balș din Capitală.

Testele rapide antigen sunt acceptate în mod oficial, dacă sunt făcute în cadru medical, nu acasă.

Ele au fost introduse și în bilanțul zilnic. Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 88.010 teste rapide antigen. Cu 6.885 de teste rapide antigen în ultimele 24 de ore, conform bilanțului transmis pe 26 ianuarie de Grupul de Comunicare Strategică.

„Atât timp cât testele rapide nu sunt utilizate de către profesioniști, așa cum producătorul menționează în instrucțiunile de utilizare, rezultatele pot fi compromise”, anunță Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, conform Hotnews

Doctorul Marinescu mai explică și faptul că posibilitatea ca un test rapid să fie fals pozitiv este mai mică decât aceea ca el să fie fals negativ. „Dacă nici nu-l facem corect, e clar fals negativ. E și motivul pentru care nu se acceptă oficial (dacă nu e făcut de profesioniști – n.r.). Este doar un test orientativ”, punctează și medicul.

Un centru aflat în apropierea aeroportului a reacționat imediat la măsura impusă de Olanda

Libertatea a intrat în posesia unui e-mail primit de un pasager care dorea să călătorească pe ruta București-Amsterdam chiar pe 23 ianuarie, în prima dimineață când s-a introdus noua măsură de către Olanda, adică obligativitatea unui test PCR negativ și a unui test antigen negativ.

E-mail primit de un pasager care avea zbor spre Amsterdam

Cel mai apropiat centru de testare rapidă de Aeroportul Otopeni se află la 700 de metri distanță și se numește Centrul Complet Medical. Aici, un test rapid poate fi făcut pentru prețul de 150 de lei, iar rezultatul este trimis pe e-mail, în limba engleză, la maximum 20 de minute de la recoltare.

Același centru de recoltare a reacționat rapid la măsura impusă de Olanda și a deschis și pe timp de noapte începând chiar cu data de 23 ianuarie. Prețul testului efectuat în intervalul de noapte este cu 20 de lei mai scump.

Centrul e astfel deschis în fiecare noapte între orele 2.00 și 8.00 (+ program normal 8.00-22.00), „special pentru pasagerii care decolează de pe Aeroportul Internațional Henri Coandă și au nevoie de test rapid antigen”, se arată chiar pe site-ul centrului.

Prețul unui test rapid este deci de 170 de lei, dacă este efectuat în timpul programului special de noapte. Reprezentanții centrului spun că această diferență de preț este „pentru a remunera personalul pe timp de noapte. Nici măcar nu e o decizie de business”.

Complet Medical face parte din COMPLET DIAGNOSTIC SRL, o societate în care unul dintre acționari este Mircea Gabriel Victor Oprescu, văr al fostului primar al Capitalei, înregistrată la data de 11.11.2020, în industria sănătate și asistență socială, alături de alte zeci de firme.

În București sunt 5 centre de testare sub umbrela Complet Medical, în unele dintre ele având și posibilitatea de a merge cu mașina, drive-thru.

Alternative de testare în București

În timpul zilei, cei care au nevoie să-și facă un test antigen au și alte soluții, în București. La 7 km de aeroport, există varianta de a efectua aceste teste rapide, tot fără programare, la OK Medical – Băneasa.

Aici există două variante de teste rapide: unul la 100 de lei, al cărui rezultat se primește în aproximativ 15 minute, și altul la 170 de lei, care aduce rezultatul în doar 3 minute.

La ExMedica, un laborator aflat în zona Calea Moșilor, costul unui test bazat pe detecția de antigen este de 150 de lei, iar rezultatul este disponibil în 15-30 de minute, în limba română sau engleză. Este nevoie de programare.

La Medicover, testul costă 125 de lei, cu rezultatul eliberat în 10-15 minute. 

Tot în București, există opțiuni prin care cei ce doresc pot solicita un test rapid recoltat la domiciliu, la prețul de 180 de lei. 

Libertatea a contactat și alte mari centre medicale din București, precum Regina Maria și Sanador, însă acestea au spus că nu oferă decât posibilitatea efectuării testelor PCR.

Testarea rapidă pe aeroport, o soluție pentru călători?

„Testarea rapidă este luată în calcul de câteva zile, de când cu Olanda. Nu ne-am gândit încă la deschiderea unui centru în aeroport. Oricum, chiar dacă ne-am dori, nu e o procedură pe care o poți face de pe o zi pe alta. În primul rând, trebuie organizată o licitație”, spune, pentru Libertatea, Valentin Iordache, purtătorul de cuvânt al Aeroportului Otopeni.

Iordache a mai declarat că a văzut centrul aflat la câteva sute de metri de aeroport în urmă cu câteva luni și că, din informațiile pe care le are, nu există o altă variantă mai aproape de aeroport. 

Pe de altă parte, Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, spune pentru Libertatea că „există discuții care iau în calcul deschiderea unui centru de testare antigen în aeroport”. 

Moldovan a spus că încă nu are informații dacă aceste teste vor fi gratuite sau contra cost.

„Problema care se pune la aceste teste de antigen rapide este vizavi de sensibilitatea lor. Ele sunt de încredere, dacă pot să spun așa, atunci când se fac persoanelor simptomatice, însă dacă este vorba despre persoane asimptomatice deja sensibilitatea lor scade mult. Atunci, un test negativ nu înseamnă neapărat că nu este infecție, ci că poate nu este identificată. Aici sunt discuțiile – căror persoane li se recomandă astfel de teste, pentru că un test negativ îți dă uneori un sentiment fals de siguranță”, explică Moldovan.

Niciuna dintre țările europene și nu numai nu are o atitudine unitară, să spună că facem la fel pentru că așa avem dovezi că e bine. Așa că fiecare țară își alege un model de testare.

Andreea Moldovan, secretar de stat la Ministerul Sănătății

Mai multe aeroporturi din Europa au luat în calcul măsura de a oferi posibilitatea testării rapide, încă din toamnă, în ideea de a încuraja turismul, conform Bloomberg.

Un exemplu în acest sens este aeroportul din Nisa, Franța, unde pasagerii pot beneficia în mod gratuit de un test rapid. 

Țările din Uniunea Europeană urmează să stabilească un cadru comun pentru folosirea testelor rapide antigen și recunoașterea reciprocă a rezultatelor testelor COVID-19 pe teritoriul UE, anunță un comunicat al Consiliului European, conform Digi24. 

Cât costă un test antigen comandat?

Preţul unui test rapid antigen SARS-CoV-2, pentru autotestare, comercializat online în România, variază între 30 şi 68 de lei, situându-se la un nivel comparabil cu preţurile practicate în mai multe ţări europene, arată o analiză a Consiliului Concurenţei, remisă luni, notează Agerpres.

Nu putem încuraja să fie făcute acasă, pentru că există riscul să fie făcute greșit.

Medic Adrian Marinescu:

Organizația Mondială a Sănătății recomandă folosirea testelor rapide care îndeplinesc anumite cerinţe: performanţă, respectiv sensibilitate > 80% şi specificitate > 97%. Cea mai mare parte a testelor antigenice rapide disponibile în prezent indică o sensibilitate mai mică în comparaţie cu testele RT-PCR, conform Digi24.

Alte state care cer românilor teste antigen la intrarea în țară, dar fără un test PCR

Testele rapide antigen sunt cerute persoanelor care călătoresc din România și la intrarea în alte țări, dar acestea nu trebuie dublate de un test PCR negativ. Măsura din Olanda este, momentan, unică.

În Italia, de pildă, românii au nevoie de o adeverință care confirmă efectuarea, în cele 48 de ore anterioare intrării pe teritoriul italian, a unui test de diagnostic molecular sau de captură antigen, de tip tampon, cu rezultat negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2. 

La intrarea în Marea Britanie, e nevoie de un test cu rezultat negativ, efectuat cu maximum 3 zile înainte. Sunt acceptate testele PCR sau tehnologii derivate, inclusiv teste de amplificare izotermă mediată prin buclă (LAMP) sau teste antigen. 

Pot intra pe teritoriul austriac doar călătorii din România care dețin un test molecular tip PCR cu rezultat negativ sau un test antigen, prelevat cu cel mult 72 de ore înaintea intrării în acest stat, redactat în limba germană sau engleză.

În Germania, persoanele care vin din România trebuie să prezinte un test PCR sau antigen negativ, în limba germană sau engleză, efectuat cu maximum 48 de ore anterior intrării pe teritoriul german. 

Sunt acceptate testele moleculare tip PCR sau testele rapide pe bază de antigen, efectuate cu maximum 24 de ore înainte, și la intrarea în Norvegia

Lista cu toate țările care impun restricții pentru persoanele care călătoresc din România poate fi consultată pe site-ul MAE.

Urmărește-ne pe Google News