Același preț ca în România se regăsește și în Bulgaria, Grecia, Slovacia, Austria, Slovenia și Croația, în vreme ce în Germania energia se tranzacționa la 600 euro/MWh, iar în Franța prețul este de 612 euro pe aceeași cantitate, conform site-ului EuEnergy.live.
Cel mai mare preț, de 617 euro/MWh, a fost înregistrat luni în Ungaria.
Creșterea vine în contextul creșterii prețurilor la energie și gaze în toată Europa, după ce Gazprom a anunțat că închide gazoductul Nord Stream, care leagă Rusia de Germania, pentru lucrări de mentenanță.
Record european și la gaze
Conducta Nord Stream va fi oprită pentru trei zile, începând cu 31 august.
Conform Bloomberg, prețul gazelor a crescut cu 19%, până la 292 euro/MWh, ceea ce mai departe a dus la creșterea prețului la electricitate, dar și a cărbunelui.
Germania este în mod particular vulnerabilă în privința gazelor, din cauza dependenței sale de Gazprom.
Pe lângă problemele privind gazele, un impact major îl are și faptul că mare parte din reactoarele nucleare ale Franței nu funcționează, din cauza lucrărilor de mentenanță și a secetei, acestea neavând destulă apă de răcire.
Majorările nu influențează direct facturile consumatorilor din România, deoarece prețul energiei și gazelor este plafonat și compensat până în aprilie 2023.
Însă autoritățile ar putea schimba schema, după ce si-au dat seama că statul trebuie să achite în total 40 de miliarde de lei.
Miliarde pompate în energie
Germania a pompat recent 15 miliarde de euro în Uniper, compania energetică ce importă gaze din Rusia, salvând-o de la faliment.
Concomitent, Franța a anunțat naționalizarea EDF, cea mai mare companie ce produce energie din surse nucleare din lume.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro