Prețul livrărilor pentru luna aprilie la centrul de tranzacționare TTF din Olanda a crescut la 2.391 dolari pe mia de metri cubi sau 212 euro pe MWh, conform actualului curs euro-dolar.

  • La ora scrierii acestui articol, prețul ajunsese la 2.471 dolari. Ulterior, a scăzut.

Precedentul record pentru „aurul albastru” a fost întâlnit cu o zi înainte, de 2.279 dolari pe mia de metri cubi sau 198,56 euro pe MWh.

Creșterea vine după ce Rusia a invadat Ucraina, iar Statele Unite, Marea Britanie și Uniunea Europeană au impus sancțiuni dure împotriva Rusiei și mai multor entități economice și persoane apropiate președintelui Vladimir Putin.

Recent, fostul președinte rus Dmitri Medvedev a declarat că, în cazul în care Europa impune sancțiuni Rusiei, atunci prețul gazelor va ajunge la 2.000 de dolari pe mia de metri cubi.

„Maximul-maximelor”

Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă și fost director general al Romgaz, a explicat pentru Libertatea care este impactul pentru România.

„Este maximul-maximelor, de 12 ori peste cel de anul trecut din aceeași perioadă”, arată acesta.

România consumă anual 10-11 miliarde de metri cubi de gaze.

În acest moment, populația are prețuri plafonate și compensate până la finalul lunii martie.

Premierul Nicolae Ciucă a prezentat recent măsuri de plafonare a prețurilor pentru următoarele 12 luni, începând cu 1 aprilie, cu un impact bugetar total de 14,5 miliarde de lei.

Aceste măsuri anunțate de Ciucă nu au fost încă aprobate.

Efectele se vor vedea iarna viitoare

Potrivit lui Chisăliță, impactul cel mai mare se va vedea în iarna următoare, deoarece gazele vor fi înmagazinate la prețuri mari.

Impactul se va vedea și în România, având în vedere că anul trecut importul a fost 29% din consum. Anul trecut, în această perioadă, prețul era de 72 de lei/MWh, acum este 879 lei/MWh. E clar că toate aceste creșteri se vor duce în facturi, dar în special în gazele ce vor fi înmagazinate pentru iarna următoare.

Dumitru Chisăliță:

Facturi imense

Conform calculelor lui Chisăliță, dacă actualele prețuri vor rămâne pe tot anul, atunci costul total pentru România ar ajunge la 71 de miliarde de lei, echivalentul a peste 14 miliarde de euro.

Acesta spune că Guvernul ar putea plafona prețul producției interne pentru a ține jos prețurile, dar acest lucru ar limita investițiile viitoare și dezvoltarea proiectelor de extragere a gazelor din Marea Neagră.

Principalii producători de gaze ai României sunt Romgaz și Petrom.

Ordonanța 114 ne-a făcut dependenți de importuri

„Este grinda de sus pe care lumea nu a vrut să o vadă, respectiv dependența de importuri. În Uniunea Europeană problema este mult mai gravă. În România, Ordonanța 114 a fost declicul care a accelerat importurile”, a comentat expertul.

OUG 114 a fost emisă la finalul anului 2018. Aceasta introducea o serie de taxe în energie și telecomunicații, o taxă pe activele financiare pentru bănci și o serie de taxe pe jocurile de noroc.

Din cauza măsurilor impuse în domeniul energetic și al producției de gaze, OUG 114 a dus la importuri mai mari de gaze.

Între timp, măsurile din acest act normativ au fost eliminate, singura prevedere care a rămas fiind scutirea constructorilor de contribuții și impozitul pe venit.

Petrolul, la maximumul ultimilor 10 ani

Prețul țițeiului Brent, de referință în Europa, era vineri de 115 dolari pe baril.

Miercuri, prețul țițeiului ajunsese la 118 dolari pe mia de metri cubi, un record al ultimilor zece ani.

Conform Economica.net, acest lucru va duce la scumpirea carburanților cu zeci de bani pe litru.

Urmărește-ne pe Google News