Gazele naturale cu livrare în februarie 2023 costă acum 55,45 euro/MWh, cel mai mic nivel din septembrie 2021, iar de la începutul anului s-au ieftinit cu 27%, potrivit sursei citate.

Scăderea vine în contextul în care iarna este mai blândă în Europa decât se estima, iar importatorii de gaze din China încearcă să devieze către Europa navele, în contextul prețurilor mici din statul asiatic și al stocurilor mari.

Astfel, scad îngrijorările că redeschiderea economiei chineze după renunțarea la politica zero-Covid ar putea duce la creștere a cererii.

Geopolitica, un risc

Totuși, există avertismente cu privire la gaze.

Ignacio Sanchez Galan, șeful companiei spaniole de energie Iberdrola, spune că Europa este „norocoasă” datorită vremii, însă furnizarea de gaze rămâne expusă în continuare riscurilor geopolitice.

Deși au scăzut puternic față de maximele de aproape 360 de euro/MWh din vara anului trecut, prețurile la gaze sunt încă duble față de media lor multianuală pentru această perioadă.

Prețul plafonat din România, mai mare decât cel de pe bursă

În România, prețurile gazelor sunt plafonate de stat pentru consumatorii casnici.

Plafonul este de 0,31 lei/kWh, adică mai mare față de prețul de pe bursa olandeză.

Cum 1 MWh de gaze costă 55,45 euro, rezultă 273 de lei la cursul de luni al euro anunțat de Banca Națională a României, adică echivalentul a 0,27 lei pe kWh.

Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, a afirmat recent că autoritățile ar trebui să reducă prețul plafonat pentru populație de la 0,31 lei/kWh la 0,24 lei/kWh.

 
 

Urmărește-ne pe Google News