Anunțul Agenţiei Federale a Reţelelor din Germania (Bundesnetzagentur) privind suspendarea procedurii de aprobare a controversatului gazoduct de sub Marea Baltică a diminuat speranța că Europa va fi aprovizionată suficient cu gaz în lunile următoare și a trimis o undă de agitație pe piețele energetice.

Efectele au fost resimțite miercuri, când cotaţiile de referinţă la gaze naturale pentru piaţa europeană, cele de la hub-ul TTF din Olanda, au urcat cu aproape 8%, la 101,30 euro per MegaWatt-oră (MWh), cel mai ridicat nivel din 18 octombrie încoace.

Prețul gazelor anticipat pentru începutul anului viitor a crescut și el, în contextul în care piața nu se aștepta la fluxuri majore prin Nord Stream 2 până târziu, în iarnă, când cererea ar fi ajuns deja la nivelul maxim.

„Calendarul pentru ca gazoductul să înceapă livrările pare mai îndelungat decât ne-am aşteptat iniţial”, spun analiştii de la Goldman Sachs, care consideră că abia în februarie anul viitor ar putea fi pus gazoductul în funcțiune.

Această evoluție a cotației gazelor vine în contextul în care guvernele europene încearcă să atenueze povara asupra consumatorilor şi companiilor prin măsuri cum ar fi plafonarea preţurilor şi subvenţii. Unul din cei mai mari traderi de energie din lume, Trafigura, a avertizat că Europa s-ar putea confrunta cu pene de curent în această iarnă, din cauza livrărilor scăzute.

Prețurile mai mari ale energiei în Europa și în întreaga lume sunt deja influențate de rata inflației, ceea ce, la rândul său, ar putea determina factorii de decizie să majoreze ratele dobânzilor mai devreme decât se anticipa.

Datele publicate miercuri arată că rata inflației din ​​Uniunea Europeană, dar și din Marea Britanie a sărit de 4% în octombrie, mai mult decât dublul țintelor băncii centrale, prețurile la gaze plătite de consumatorii britanici, spre exemplu, crescând vertiginos, cu 28%.

Preţul gazelor naturale a crescut săptămâna aceasta în Europa și în urma reducerii exporturilor din Norvegia, din cauza lucrărilor de mentenanţă la infrastructura sa de gaze.

Săptămâna trecută, Gazprom a anunțat că a început umplerea depozitelor sale europene, ceea ce a dus la scăderea preţului gazelor în regiune, deşi analiştii apreciază că Moscova trebuie să facă mai mult pentru a atenua temerile în Europa şi pentru ca preţul gazelor să scadă semnificativ.

O treime din gazele naturale consumate de Europa provin din Rusia. Preţurile gazelor naturale au crescut cu peste 300% anul acesta, în timp ce Europa a început sezonul rece cu cele mai scăzute stocuri din peste un deceniu.

 
 

Urmărește-ne pe Google News