Tranzacționarea la Title Transfer Facility (TTF), principalul hub din Europa, s-a închis miercuri cu un preț de 65 euro pe megawat-oră (MWh) pentru livrările programate pentru februarie. Ultima dată când prețurile gazelor la TTF au scăzut sub pragul de 70 de euro pe MWh a fost pe 16 februarie, cu opt zile înainte ca Rusia să înceapă războiul. Pe 24 februarie, prima zi a invaziei, prețurile au atins 69,5 euro/ MWh.
De la începutul războiului, prețurile la TTF au înregistrate creșteri și scăderi bruște, culminând cu un maxim istoric de 342 euro/MWh la sfârșitul lunii august. După acest vârf, prețurile gazelor au intrat pe o cale lentă, dar constantă, de stabilizare, deși rămân excepțional de ridicate.
Tendința descendentă oferă un răgaz gospodăriilor și companiilor europene, care de mai multe luni se chinuie să facă față facturilor la energie volatile și imprevizibile.
Scăderea prețurilor vine într-un moment în care 2023 aduce temperaturi record pe timp de iarnă pe continent, un fenomen despre care experții spun că se încadrează în modelul mai larg al schimbărilor climatice cauzate de om.
Germania, Polonia, Ungaria, Danemarca, Olanda, Franța și Elveția se numără printre țările care se confruntă cu o vreme extraordinar de caldă, forțând unele stațiuni de schi să se închidă.
Depozitarea subterană a gazelor din Uniunea Europeană, care este menită să acopere creșterea cererii pe timpul iernii, este în prezent la 83% din capacitatea totală.
„Este o poziție destul de bună în această perioadă a anului”, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.
„Datorită vremii blânde pe care am experimentat-o, a existat o cerere mai mică decât în anii precedenți. Și acele acțiuni au rămas la un nivel ridicat. Cred că acest lucru a avut un efect calmant asupra pieței și a redus volatilitatea și a condus la scăderea prețurilor”, a precizat oficialul.
În ciuda scăderii, gazul continuă să fie facturat la prețuri foarte mari. În ianuarie 2021, europenii plăteau peste 17 euro/MWh pentru aprovizionarea cu gaz, aproape de patru ori mai ieftin decât tranzacțiile de miercuri.
Comisia Europeană a avertizat că prețurile ridicate ale energiei au devenit un element structural al economiei europene, dar și globale, din cauza unei nepotriviri persistente între cerere și ofertă care a fost declanșată de ridicarea măsurilor Covid și a fost ulterior exacerbată de războiul Rusiei în Ucraina.