Motivul blocării impuse de UE a fost că marii producători din cele două țări, Polonia și Cehia, nu cresc găinile în condițiile prevăzute de directive în domeniu. În aceste condiții, producătorii autohtoni au profitat și, pe fondul crizei, au dublat prețurile.

Prețurile ouălor s-au dublat pe piața românească în ultimele săptămâni, acest aliment important ajungând să coste aproape cât o pâine în prezent. Astfel, dacă în septembrie un ou costa până în 50 de bani, prețul de vânzare la raft a ajuns acum, în medie, la 0,8 lei.

Deși ministrul Agriculturii, Petre Daea, a afirmat, recent, că scumpirea ouălor a fost generată de scandalul contaminării cu Fipronil, un producător din județul Vaslui susține că aceste majorări vin pe fondul blocării importurilor în România din țări precum Polonia sau Cehia. De fapt, aceste țări nu mai au voie să facă exporturi pe motiv că marii producători de acolo nu cresc găinile în condițiile prevăzute de directive în domeniu.

”În condițiile în care ouăle nu mai vin din import, se face o reglare automată a pieței în funcție de producția internă. Abia acum ne mai putem revigora și recupera din pierderi, având în vedere prețurile mici cu care am fost nevoiți să ne vindem producția în țară. De peste zece ani prețurile la ouă nu au mai crescut, ceea ce cred că nu s-a mai întâmplat la niciun alt aliment”, ne-a declarat un producător important de ouă de pe piața românească.

Potrivit acestuia, costul de producție al unui ou ajunge, în prezent, la maximum 30 de bani, restul reprezentând doar câștigul crescătorilor de păsări și, evident, al comercianților.

În urmă cu trei zile, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a explicat că preţurile ouălor au crescut din cauza unui puseu pe piaţă urmare a scandalului contaminării cu Fipronil, care a afectat ferme din mai multe țări europene.

Daea a sspus că, oferta fiind mai mică, „piaţa a reacţionat în mod natural”.

„E un puseu pe piaţă generat de condiţiile care s-au creat la nivel european. În foarte multe ferme din Europa producătoare de ouă din Olanda, din Franţa, din Belgia, datorită scandalului Fipronil, foarte multe efective au dispărut, au intrat în asanare spaţiile respective şi acum, oferta fiind mai mică, evident că piaţa a reacţionat în mod natural”, a explicat Daea.

Ministrul Agriculturii a spus că preţurile din România au legătură exclusiv cu problemele europene, el nuanțând răspunsul: „Din analizele noastre, da!”.

Producătorii au explicat scumpirea ouălor prin scăderea producţiei determinată de răcirea vremii, dar și de criza de pe piaţa europeană.

Zeci de ţări din întreaga lume au fost afectate de scandalul ouălor contaminate cu substanţa Fipronil, printre ele fiind şi 24 de state membre UE.

Citește și: REPORTAJ / Șapte români înfruntă Atlanticul pe un velier. Luptă trei săptămâni cu vânturile, valurile și furtunile pentru copiii cu autism/ GALERIE FOTO

 

Urmărește-ne pe Google News