Trecând în revistă recentele represalii lansate de Rusia în urma incursiunii ucrainene în regiunea sa Kursk, jurnaliștii britanici amintesc că cel puțin șapte oameni au murit și 53 au fost răniți miercuri într-o lovitură la Liov, iar cu o zi înainte peste 50 de persoane au fost ucise într-o instituție de pregătire militară și un spital din Poltava.
De asemenea, în weekendul trecut, cel puțin șapte persoane, printre care și o adolescentă de 14 ani, au murit într-un atac cu bombă asupra unui loc de joacă din Harkov.
În același timp, în estul Ucrainei, „înaintarea Rusiei (…) pare să-și ia avânt” și există date potrivit cărora Iranul ar urma să livreze „iminent” rachete către Rusia.
În tot acest context, remanierea guvernamentală care a avut loc în această săptămână la Kiev și este „cea mai mare de la începutul războiului, recunoaște starea de spirit a publicului”, notează The Guardian.
„Cu toate acestea, comentariul lui Vladimir Putin că incursiunea Kursk nu a reușit să încetinească înaintarea Rusiei în Donbas și a slăbit forțele ucrainene în alte părți, a fost menit nu numai să respingă ca neimportantă jena Moscovei, ci să sublinieze întrebările ucrainene despre costul și înțelepciunea operațiunii”, scriu jurnaliștii britanici, adăugând că, deși avansul Rusiei a început să accelereze ritmul la începutul acestui an”, unii analiști și locuitorii din Donbas „cred că se accelerează din cauza incursiunii în Kursk, care pare să ofere câștiguri mai mult simbolice decât direct strategice”.
Subliniind că „operațiunea riscantă” din Kursk a avut aprobarea lui Volodimir Zelenski, ziarul remarcă „pariurile” făcute de liderul de la Kiev, precum faptul că și-a folosit „carisma și celebritatea pentru a se catapulta la președinție” sau confruntarea cu „puterea oligarhilor”.
„Crizele naționale i-au pus pe lideri în prim-plan, dar poate că niciun alt individ nu ar fi putut stimula răspunsul intern și internațional așa cum a făcut el”, mai scrie The Guardian.
„Au fost sprâncene ridicate când l-a demis pe șeful armatei, foarte popular, Valerii Zalujnîi, în februarie. Această remaniere este mai puțin dramatică, dar pare să întărească puterea cercului interior, în special a șefului de cabinet al domnului Zelenski, Andrii Iermak”, continuă editorialul.
Jurnaliștii mai precizează că „Dmitro Kuleba, respectatul ministru de externe, este personajul cel mai important care a demisionat, deși se așteaptă să-și asume un alt rol semnificativ” și că, în același timp, „există îngrijorări cu privire la demiterea lui Volodimir Kudrițki, șeful rețelei energetice al Ucrainei, doi membri străini ai consiliului de administrație acuzând «presiunea politică»”.
„Liderii aflați sub presiune intensă sunt, în mod înțeles, predispuși să se bazeze pe consilieri și aliați de încredere. Dar oamenii vor să fie încrezători că talentul intern este utilizat pe deplin atunci când țara lor se confruntă cu o imensă amenințare existențială”, subliniază The Guardian.
Referindu-se la apropiata vizită a lui Volodimir Zelenski în Statele Unite, unde se va întâlni cu președintele Joe Biden, publicația precizează că „autoritatea carismatică” liderului ucrainean „va fi desfășurată pe deplin” în timpul acestei călătorii care vine pe fondul incertitudinii din jurul alegerilor din SUA din luna noiembrie.
„Aliații Ucrainei trebuie să își mențină sprijinul ferm. Totuși, din ce în ce mai mult, Zelenski va trebui să gestioneze politica acasă, precum și partenerii din străinătate”, conchide editorialul din The Guardian.
Foto: Hepta