Prețul barilului de țiței Brent din Marea Nordului, cu livrare în martie, a crescut cu 1,57%, la 81,01 dolari.
Echivalentul său american, barilul de West Texas Intermediate, cu livrare în februarie, a urcat cu 2,94%, la 78,82 de dolari.

Departamentul Trezoreriei SUA a anunțat vineri sancțiuni împotriva a peste 180 de nave, precum și împotriva marilor companii petroliere ruse Gazprom Neft și Surgutneftegas, onorând astfel „angajamentul G7 de a reduce veniturile energetice rusești”. Londra a sancționat, de asemenea, aceste două companii.

„Am putea pierde o parte din oferta rusă pe piața mondială, având în vedere amploarea celor anunțate”, a observat John Kilduff de la Again Capital.

Companiile sancționate reprezintă împreună „aproape 20% din producția rusă de petrol (două milioane de barili pe zi) și din exporturi (aproximativ 900.000 de barili pe zi) și controlează peste 1,5 miliarde de euro”, potrivit analiștilor DNB Markets.

Acest deficit anticipat în disponibilitatea aurului negru a împins prețurile în sus, iar barilul de țiței Brent se tranzacționează de vineri la peste 80 de dolari.

„Piața știe cât de bine au reușit rușii și iranienii să ocolească” sancțiunile din ultimii ani, a comentat Kilduff. „De data aceasta”, a adăugat analistul, noile sancțiuni „ar putea da într-adevăr roade”.

„Cumpărătorii de petrol din China și India se grăbesc să se aprovizioneze înainte de sancțiuni”, a declarat Phil Flynn de la Price Futures Group într-o notă.

La rândul său, Kremlinul a declarat luni că sancțiunile anunțate de guvernul SUA împotriva sectorului energetic al Rusiei vor „destabiliza” piețele energetice mondiale.

 
 

Urmărește-ne pe Google News