Un alt factor îl constituie instabilitatea din Venezuela, stat care se confruntă de mai mulți ani cu inflație mare și proteste sociale. Producția de țiței a Venezuelei a scăzut considerabil în ultimii 15 ani, ca urmare a lipsei de investiții, chiar dacă țara stă pe o rezervă de petrol mai mare decât cea a Arabiei Saudite.

Total a renunțat la un zăcământ din Iran

De la începutul anului, prețul petrolului a crescut cu 20%. Grupul francez Total, unul dintre cele mai mari grupuri petroliere din lume, a avertizat miercuri că ar putea renunța la proiectul de 5 miliarde de dolari pe care dorea să îl dezvolte în Iran, ca urmare a sancțiunilor.

De asemenea, stocurile de țiței și produse rafinate au scăzut recent, ca urmare a cererii puternice și a reducerii producției. Statele membre ale OPEC au convenit recent recent reducerea producției, aături de Rusia, Kazahstan și alți mari producători din afara organizației.
și a reducerii producției. Statele membre ale OPEC au convenit recent recent reducerea producției, aături de Rusia, Kazahstan și alți mari producători din afara organizației.

Vin scumpirile

Un prim efect al creșterii se va vedea în prețurile la carburanți. Aceștia se vând în România la un preț mediu de 5,5 lei pe litru, dar unele sortimente de top se comercializează și cu 6,4 lei pe litru.

iar perspectivele nu sunt prea bune: analiștii estimează că petrolul va ajunge chiar la 90 de dolari pe baril din cauza situației din Iran.

 
 

Urmărește-ne pe Google News