FAO publică, lunar, propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate de un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr. În luna decembrie 2015, acest indice a atins o valoare medie de 154,1 puncte, în scădere cu aproximativ un procent faţă de valoarea revizuită de 155,6 puncte înregistrată în luna noiembrie.
„Ofertele abundente în contextul unei cererii mondiale modeste şi aprecierea dolarului sunt principalele motive pentru tendinţa de scădere care a dominat preţurile alimentelor în 2015”, a declarat economistul şef al FAO, Abdolreza Abbassian, citat de Agerpres.
Scăderea preţurilor la alimente din luna decembrie s-a datorat în principal unei contracţii cu 2,2% a preţurilor la carne, la care s-a adăugat reducerea cu 1,3% a preţurilor la cereale şi cu 1% la produsele lactate, scăderi care au contracarat creşterile de preţuri înregistrate la uleiuri vegetale şi zahăr.
Pe ansamblul anului 2015, indicele preţurilor la cereale a scăzut cu 15,4%, în timp ce preţurile la uleiuri vegetale au atins cel mai scăzut nivel din ultimii nouă ani iar preţurile la lactate au înregistrat cea mai mică medie anuală de după 2009. Chiar dacă a crescut cu 0,6% în decembrie, preţul la zahăr este în medie cu 21% mai mic în 2015 decât în 2014.