Pentru toate produsele agroalimentare se vor stabili preturi de referinta pe care toti agentii economici vor fi obligati sa le respecte.
Guvernul Romaniei a aprobat constituirea unor Comisii pe produs, care vor stabili preturi de referinta pentru alimente. Din aceste comisii fac parte reprezentanti ai organizatiilor interprofesionale pentru fiecare produs in parte. De exemplu, pentru carne, din comisie fac parte crescatorii, producatorii, procesatorii, transportatorii, depozitarii si comerciantii de carne. Toti acestia „cad de acord” asupra unui pret, care va fi aprobat prin Hotarare de Guvern si devine obligatoriu. Pana acum, s-au constituit comisii pentru zahar, vin, orz si bere. „In modul acesta, piata produselor agroalimentare se va regla si va disparea monopolul intermediarilor. Daca pretul de cost va fi mai mare decat pretul de referinta, agentii economici vor primi compensatii. De asemenea, pentru mentinerea preturilor de referinta, daca e necesar, se vor acorda prime de produs sau prime de export”, a declarat Vasile Bacila, director general in Ministerul Agriculturii. In afara de cele trei organizatii deja infiintate, la Ministerul Agriculturii alte patru organizatii sunt pe cale de constituire.
In final, se vor stabili preturi de referinta pentru: carne de porc si produse procesate, carne de pasare, oua, lapte, produse lactate, peste si produse din peste, tutun, hamei, flori, struguri, vin, legume, fructe, cartofi, sfecla de zahar, plante textile si medicinale, floarea-soarelui, cereale si altele.