„Prețurile pentru asigurarea de răspundere civilă la automobile nu va crește semnificativ. Îmi argumentez această afirmație prin faptul că deja majoritatea RCA-urilor sunt în derulare, deci prețul pentru mulți va rămâne la fel, iar în al doilea rând diferența anualizată în primele trei luni ale lui 2017 a scăzut cu 3% față de aceeași perioadă din 2016 când nu era în vigoare plafonarea”, a declarat pentru Libertatea, Bogdan Andriescu, președinte UNSICAR.

De altfel, și Mișu Negrițoiu, președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), a declarat astăzi în timpul unei conferințe de presă că exclude o explozie a tarifelor RCA sau un avânt de 20 de procente. Cu toate acestea, șeful ASF nu scoate din schemă o majorare graduală a tarifelor RCA după exprirarea plafonării.

„Așa cum este piața acum, nu sunt anticipate creștere mari ale poliței și nici nu există o nevoie de majorare a acestora”, a mai declarat Mișu Negrițoiu în cadrul unei conferințe de presă.

Care este valoarea unei polițe

Prima medie RCA anualizată a scăzut cu aproximativ 3%, în primul trimestru, pe ansamblul întregii piețe, față de aceeași perioadă a anului trecut, atingând valoarea de 727 lei. Pentru persoane fizice, prima medie anualizată a fost de 533 lei, în timp ce pentru persoane juridice aceasta a ajuns la 1.340 de lei.

O creștere de maximum 5% pentru o poliță RCA, în condițiile cifrelor actuale, ar însemna o scumpire cu 25 de lei la RCA pentru persoanele fizice și de 65 de lei pentru persoanele juridice.

Cum au evoluat polițele

Numărul contractelor anuale a ajuns, în primele trei luni ale anului, la 1,46 milioane unităţi, faţă de 1,44 milioane în trimestrul I al anului 2016, cea mai mare pondere fiind reprezentată de polițele cu o valabilitate de 6 luni. Totodată, analiza datelor preliminare raportate de societăţile de asigurare relevă faptul că ponderea polițelor cu durată pe o lună a crescut de la 6,46% la 14,37%.

Dauna medie RCA plătită pentru vătămări corporale, în primul trimestru din 2017, a crescut cu 48%, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, în timp ce pentru pagube materiale a scăzut cu 3%.

De asemenea, rata combinată a scăzut pentru prima dată sub pragul de 100%, ajungând la 97%, în scădere de la 106%, nivel consemnat în primele trei luni ale anului 2016.

În acelaşi timp se observă o concentrare semnificativă la nivelul cotei de piaţă a asigurătorilor din top, astfel încât primele două societăţi concentrează circa 60% din portofoliul RCA din România.

 
 

Urmărește-ne pe Google News