„Discutăm despre asta. Cred că ar fi puţin cam – oricum”, a declarat Joe Biden când a fost întrebat de reporteri, joi dimineaţă, dacă SUA vor sprijini un atac israelian asupra instalaţiilor petroliere iraniene.

Preşedintele american a adăugat că „nu se va întâmpla nimic astăzi”. CNBC a contactat Casa Albă pentru comentarii.

Daniel Ghali, strateg senior pentru mărfuri la TD Securities, a declarat că aceste comentarii ale lui Joe Biden au reprezentat catalizatorul care a determinat creşterea preţurilor.

„Riscurile geopolitice din Orientul Mijlociu sunt probabil la cele mai înalte niveluri de la Războiul din Golf”, a precizat Daniel Ghali pentru CNBC.

Indicele de referinţă WTI din SUA a atins un maxim intraday de 73,95 dolari pe baril, un câştig de aproximativ 5,5%. West Texas Intermediate a câştigat mai mult de 7% în această săptămână.

Contractele West Texas Intermediate pentru noiembrie au crescut cu 3,23 USD sau cu 4,61%, la 73,33 USD pe baril. În acest an, au avansat cu peste 2%.

Contractele Brent cu livrare în decembrie au avansat cu 3,21 dolari sau 4,34%, la 77,11 dolari pe baril. În acest an, preţul petrolului Brent a urcat uşor.

Iranul a atacat Israelul cu 181 de rachete balistice, marți, 1 octombrie. „Dacă regimul sionist (Israelul, în percepția regimului islamic de la Teheran – n.r.) nu îşi încetează crimele, el se va confrunta cu reacţii şi mai dure”, a avertizat președintele iranian Massoud Pezeshkian.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a promis că Iranul „va plăti prețul” după atacul efectuat marți seara, iar cabinetul său de securitate a decis să răspundă militar.

Urmărește-ne pe Google News