Aceasta se realizeaza folosind testul Babes-Papanicolau, care nu mai reprezinta o problema si poate fi aplicat tuturor femeilor aflate la varsta de risc maxim, adica 40-55 de ani, ne explica Dana Lucia Stanculeanu, medic primar oncolog.
In natura, chiar daca unele mecanisme scapa intelegerii oamenilor de stiinta, nimic nu e intamplator, existand o serie de factori ce cresc frecventa cancerului de col uterin:
– Infectiile genitale cu virusul Papilloma; folosirea metodelor contraceptive de bariera (prezervativul sau diafragma) reprezinta o metoda de preventie a acestora;
– Fumatul;
– Activitatea sexuala la varste foarte tinere;
– Folosirea pe termen lung a contraceptivelor;
– Parteneri sexuali multipli;
– Numar foarte mare de nasteri.
Aparitia unor manifestari ale bolii poate fi un semnal de alarma, iar cunoasterea lor duce la diagnosticarea timpurie, cu posibilitatea tratamentului ce ar duce la vindecare completa. Ori de cate ori o femeie aflata la varsta de risc maxim constata existenta unei sangerari dupa contactul sexual sau intre ciclurile menstruale, ea ar trebui sa se prezinte la medicul ginecolog.
Cum cea mai buna metoda de depistare precoce ramane testul Babes-Papanicolau, speram ca datorita acestuia viitorul nu va mai inregistra decese cauzate de cancerul de col uterin.
Pentru informatii va rugam sa ne contactati la sediul Fundatiei Nationale de Oncologie Sfantul Anton din Calea Victoriei nr. 1-5, sc. B, ap. 72, sector 3 sau la numerele de telefon: 01/314.69.23; 01/314.69.33.
Citostaticele, o problema.
Asociatia Bolnavilor de Cancer (ABC) din Romania solicita Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) sa urgenteze adoptarea normelor metodologice privind aplicarea Ordinului Guvernului din 22 iunie 2001. „Bolnavii de cancer sunt dependenti de decizia CNAS. Din cauza neadoptarii acestor norme metodologice continuarea tratamentului cu citostatice e pusa in pericol, unitatile sanitare nestiind cum se face finantarea si distributia citostaticelor”, a declarat Florina Voicu, presedintele ABC. Ordinul prevede organizarea unor licitatii la nivel national pentru achizitionarea mai multor medicamente – printre care si citostaticele. Pana la adoptarea acestui act normativ, citostaticele erau distribuite prin centrele oncologice din Bucuresti, Cluj, Timisoara si Iasi.

 
 

Urmărește-ne pe Google News