Adevărat război între generaţii
Economistul arată că, din punct de vedere istoric, „schimbările reale” au survenit numai ca
„Poate că nu ne luptăm în tranşee, dar în curând s-ar putea să ne batme pe străzi. Continuarea politicilor macro actuale ar însemna să continuăm să dezmoştenim pături largi din populaţie, în special din rândul tinerilor, aceia care vor avea grijă de noi la bătrâneţile senile. Nu am putea da vina pe ei dacă s-ar simţi ceva mai puţin decât generoşi. Cu alte cuvinte, riscăm o înfruntare nu militară, ci o luptă între generaţia tânără maltratată şi bătrânii cu mentalitate învechită, care cred că au drepturi asupra întregii bogăţii a societăţii şi fac totul pentru a perpetua status quo-ul.
Într-un fel, parcă se repetă anii 60, însă cu o luptă mai profundă care îşi are rădăcinile în egală măsură în economie şi politică – cei 1% versus cei 99%, ca să împrumutăm cea mai cunoscută definiţie a celor două tabere. Occupy Wall Street a fost un simplu aperitiv, un avertisment timpuriu al acestui fenomen. Urmează felul întâi şi ospăţul dacă nu va avea loc rapid o schimbare” , comentează Steen Jakobsen.
Astfel, 2013 ar putea aduce o radicalizare a Europei, unde extremele, fie stânga sau dreapta, vor câştiga teren prin atragerea electoratului dezmoştenit, ajuns la disperare, care nu are nimic de pierdut, scrie bancherul.
Piaţa liberă, pe cale de dispariţie
El observă cum piaţa liberă este pe cale de dispariţie, înlocuintă cu un soi de totalitarism dictat de injecţiile de lichiditate ale băncilor centrale, mascat drept capitalism.
Pe partea de ofertă, statele membre ale OPEC şi Rusia vor reacţiona prea târziu la aceste evoluţii, ezitând să reducă producţia din cauza dorinţei de a atrage venituri cât mai mari pentru a-şi acoperi cheltuileile publice tot mai substanţiale, anticipează economiştii.
Creşterea preţului la aur
Europa, un butoi cu pulbere
În Europa, o eventuală agravare a crizei datoriilor de stat, cu ieşirea Greciei din zona euro, ar reparinde revărsarea capitalului către Elveţia, declanşând o nouă
Spania, aflată deja într-o criză economică severă, s-ar putea confrunta cu creşterea costurilor de finanţare spre pragul alarmant de 10%. Veniturile populaţiei au scăzut alarmant în ultimii ani, iar şomajul a depăşit 25%, numărul celor care lucrează fiind de numai 17 milioane din populaţia de 47 milioane de locuitori. În plus, Catalonia îşi manifestă mai zgomotos ca oricând ambiţiile de separare, iar sectorul public nu mai poate continua reducerea cheltuielilor fără a risca tensiuni sociale grave.
Aprecierea yenului în Japonia, efecte devastatoare
Creşterea yenului, în paralel cu concentrarea exagerată pe piaţa locală şi costurile ridicate ar putea condamna marii producători japonezi de electronice Sony, Panasonic şi Sharp la naţionalizare, spre satisfacţia rivalilor sud-coreeni, în frunte cu Samsung, care ar ieşi câştigători dintr-o înfruntare începută în timpul deceniului trecut