Consilierul președintelui Ucrainei, Oleksii Arestovici, a declarat că în aprilie locuitorii orașului Kiev care au fost evacuați vor avea ocazia să se întoarcă acasă.

„Faza activă a confruntărilor se va încheia peste două-trei săptămâni. În aprilie kievenii care au fost evacuați din oraș vor avea posibilitatea să revină în capitala Ucrainei”, a declarat Oleksii Arestovici, citat de presa din Ucraina.

Arestovici, numit în Ucraina un ideolog militar a echipei președintelui Volodimir Zelenski, consideră că faza activă a confruntărilor practic a fost încheiată la Kiev, Harkov, Sumî și Cernigov.

„La mijlocul sau la finele lunii aprilie oamenii se vor întoarce acasă”, potrivit oficialului ucrainean.

Oleksii Arestovici se numără printre experții militari care au prognozat în 2019 acest război la scară largă a Rusiei împotriva Ucrainei. Atunci el a spus că dacă Ucraina nu alege calea spre NATO, ea va fi „înghițită” de Rusia în 10-12 ani, iar dacă va dori să se apropie de NATO va urma un mare război în urma căruia statul ucrainean va deveni liber.

***

Autorul acestui articol, Marin Gherman, are 35 de ani și a scris vreme de 14 ani în presa de limbă română din Cernăuți, Ucraina. După ce războiul a început, ziaristul a venit, împreună cu familia, în România. Au hotărât să locuiască, să lucreze și să continue școala copiilor aici. Marin s-a adăugat echipei Libertatea.

Urmărește-ne pe Google News