Europenii par afectați atât din punct de vedere financiar, cât și ca stare de sirit, susține economistul șef al BERD. „Călătorind prin oraşele Europei, văd că starea de spirit e din ce în ce mai pesimistă. Continentul este afectat de extinderea conflictelor şi de costurile ridicate cu energia”, a declarat pentru Reuters Beata Javorcik.

Din mai multe motive, prețurile la gaze rămân de cinci ori mai ridicate decât în SUA. În condițiile în care preţurile energiei s-au moderat după vârful înregistrat în urma invaziei Ucrainei de către Rusia, în 2022.

Atacurile Rusiei asupra infrastructurii energetice a Ucrainei a făcut ca raportul BERD să adjusteze la 4,7% estimările privind creşterea economiei Ucrainei în 2025.

În Rusia situația pare diferită față de Ucraina, arată raportul. Prețurile la exporturile de petrol au crescut cu peste 10% anual, ceea ce a făcut ca previziunea unei creșteri de 4,7% a economiei să fie depășită.

Previziunile BERD pentru România indică o creștere a PIB-ului cu 2,6% pentru 2025

În ceea ce privește România, BERD a rectificat semnificativ estimările privind evoluţia economiei româneşti în 2024.

Estimările BERD susțin că PIB-ul României ar urma să înregistreze un avans de 1,4% în acest an. Este o scădere majoră față de estimarea din luna mai, de 3,2%. Prognoza pentru 2025 este că PIB-ul ar urma să cunoască o creștere de 2,6%, cu un nivel maxim de 3,4% în luna mai.

Urmărește-ne pe Google News