Creşterea economică lentă a Chinei este o ameninţare-cheie în acest an, în timp ce economia SUA este „cea mai rezilientă”, a declarat, duminică, şefa Fondului Monetar Internaţional (FMI), Kristalina Georgieva, într-o emisiune la televiziunea americană CBS.
Aceasta susţine că anul 2023 va fi mai dificil din punct de vedere economic pentru că principalele motoare ale creşterii globale – SUA, Europa şi China – vor înregistra o activitate mai slabă.
„Ne aşteptăm ca o treime din economia mondială să fie în recesiune”, a declarat şefa FMI.
Chiar şi în ţările care nu sunt în recesiune se va resimţi ca o recesiune pentru sute de milioane de oameni.
Kristalina Georgieva. directorul general al FMI:
Pentru China „va fi greu”, SUA „ar putea evita recesiunea”
FMI şi-a redus perspectivele de creştere economică globală pentru 2023 încă din luna octombrie a anului trecut, arată The Guardian. Previziunile au pus scăderea ritmului pe seama efectelor negative ale războiului din Ucraina, precum şi pe seama presiunilor inflaţioniste şi a ratelor ridicate ale dobânzilor, stabilite de băncile centrale pentru reducerea presiunii asupra preţurilor.
„Pentru prima dată în 40 de ani, creşterea Chinei în 2022 va fi probabil egală sau inferioară creşterii globale”, a subliniat Georgieva. Potrivit acesteia, frâna vine în contextul în care cazurile de infectare cu Covid-19 vor creşte brusc în urma renunţării la măsurile „zero-Covid”.
Șefa FMI susţine că numărul mare de infectări la care se aşteaptă va afecta şi mai mult economia Chinei în lunile următoare şi va trage în jos atât creşterea regională, cât şi creşterea globală.
În următoarele două luni, va fi greu pentru China, iar impactul asupra creșterii chineze va fi negativ, impactul asupra regiunii va fi negativ, impactul asupra creșterii globale va fi negativ.
Kristalina Georgieva. directorul general al FMI:
În timp ce această contracţie ar putea afecta o treime din economiile lumii, Georgieva crede că Statele Unite ar putea evita o contracţie: „SUA sunt cele mai reziliente, ar putea evita recesiunea. Vedem că piața muncii rămâne destul de puternică”.
Prima săptămână a noului an va aduce mai multe date privind ocuparea forţei de muncă, inclusiv raportul lunar privind salariile neagricole, care se aşteaptă să arate că economia americană a creat încă 200.000 de locuri de muncă în luna decembrie, în timp ce rata şomajului a rămas la 3,7% – aproape cel mai scăzut nivel din anul 1960, notează The Guardian.