De la ora 21.00, aflăm împreună ce spun rezultatele exit
poll-urilor realizate de CURS-Avangarde despre posibilii câștigători ai
alegerilor din București și din marile orașe.

După ce analizăm prezența la finalul celor 14 ore de vot și rezultatele
exit poll-urilor de la închiderea urnelor, ascultăm împreună declarațiile
candidaților din București creditați în sondajele electorale la ieșirea de la
vot cu cele mai mare șanse de a câștiga Primăria Capitalei, primăriile de
sector și funcțiile de consilieri generali și locali.

Vă aștept duminică, pe libertatea.ro și pe pagina de Facebook, pentru a trage împreună concluziile primelor alegeri în pandemie.

„Cred că ziua a arătat mai bine decât ne-am fi așteptat sau decât ar fi putut să arate. La prima vedere, pandemia nu a jucat un rol important în modul în care s-a desfășurat votul. Lucrurile cred că au mers, în general, destul de bine. Am avut mai multe incidente față de anii trecuți, cel puțin asta e impresia mea, mai multe încercări de ciupeală electorală, dar, în general, cred că n-am avut un vot cu probleme la nivelul întregii țări”, a spus Dan Duca.

La rândul său, Costi Rogozanu a afirmat: „Nu există o altă explicație, pentru ziua asta plicticoasă, decât o campanie electorală plicticoasă. În general, dacă te uiți în țară, acest vot dintr-un singur tur reduce dramatic tensiunea. Ce am văzut, micile nereguli de prin țară, sunt generate mai degrabă de disperarea unora care chiar și dintr-un tur riscă să piardă”.

Referitor la faptul că votul cu urna mobilă a fost de patru ori mai mare decât la precedentele alegeri, acesta a spus: „Nu doar că sunt mulți oameni bolnavi de covid, dar sunt mulți vârstnici care nu vor să riște. Acum 20 de ani, când intram în presă, urna mobilă era ceva misterios, care pleca goală și se întorcea plină cu voturi favorabile pentru cine trebuie. Nu am avut această impresie. Mi s-a părut totul în sfera normalului”.

Una dintre veștile minunate cu această victorie a lui Dan este că a fost învins și stilul nesimțit de PR politic practicat de contracandidata lui. Nu zic că liberalii nu ar fi cumpărat la greu presă, dar nu chiar în halul în care a făcut-o Firea, care a intrat inclusiv la posturi de televiziune adverse ei unde zburda fără nicio problemă. Acest stil de a face campanie a adunat ură subterană pe care nu vezi în sondaje.


Costi Rogozanu, jurnalist Libertatea:

Referitor la Nicușor Dan, Costi Rogozanu a spus: „Nu am văzut un plan pentru București clar și ceva spectaculos”.

Acesta a adăugat că „Semnalul este că vom avea hegemonii liberale sau URS-ist liberale de mulți ani, patru ani minimum. Nu înseamnă neapărat ceva extraordinar”.

Social-democratul Vasile Dîncu a declarat, în exclusivitate pentru Libertatea: „Aș vrea să mai așteptăm, pentru că au fost doar două exit-poll-uri. Dintre acestea, unul a fost la o diferență de doar un procent. În aceste zile, e foarte complicat de făcut un exit-poll, chiar dacă ai operator la urne. Foarte mulți oameni renunță la apropierea cu cel care vine să întrebe , caută să facă o distanță mult mai mare decât este normal și atunci eșantioanele nu pot fi făcute perfect. Am încredere în ce fac colegii mei, dar vreau să așteptăm numărătoarea voturilor. Am sentimentul că nu este chiar așa cum am văzut noi în seara asta”.

Acesta a explicat de Gabriela Firea a lipsit de la sediul PSD atunci când au fost anunțate exit-poll-urile pentru alegerile locale: „Noi am stabilit un alt stil de comunicare și un alt stil de angajament pentru acțiunile noastre. Altădată se făceau manifestări de triumf, se încerca să arăți semnele victoriei chiar dacă ai pierdut. . Acum a stabilit să începem o nouă etapă în comunicarea partidului. Vrem să comunicăm specializat, să găsim oamenii specializați care să comunice pe fiecare domeniu. Nu vrem să facem prea multe ritualuri de comunicare, pentru că avem foarte multe de făcut pentru a remoderniza partidul.

Vechile practice în care această piață, acest sediu se umplea de tot felul de oameni care sărbătoreau sau făceau un fel de fiesta indiferent dacă era victorie sau nu a dispărut, nu va mai fi în acțiunile noastre. Nu vom mai comunica doar de dragul de a arăta ceva, de a convinge și de a crea un curent. Vrem să comunicăm cu mai multe cifre și să ne bazăm foarte mult pe adevăr. Cred că și în politică se poate comunica sincer și nu neapărat căutând mereu să naști emoție. Gabi Firea a rămas acolo ca să-și conducă echipa, pentru că este vorba acum de un moment foarte important. Credem că solidaritatea internă este un lucru care este important”.

La rândul său, în exclusivitate pentru Libertatea, Marcel Ciolacu a afirmat: „Gabriela Firea a fost alături de noi! Am avut o discuție telefonică, a fost la sediul de campanie. Eu i-am recomandat că nu are rost să vină, să stea alături de colegi pentru numărătoarea oficială și cea paralelă a partidului. Aceeași discuție am avut-o și cu primarii de sector”.

Cea mai mare plăcere a mea ar fi fost să-i cedez locul doamnei Gabriela Firea, un om politic care dorește binele partidului. Locul Gabrielei Firea este în prima linie a Partidului Social Democrat. Nu am fi reușit acest scor politic pe București fără Gabriela Firea. Totuși, ea s-a luptat cu o dreaptă reunită.

Marcel Ciolacu, președintele PSD:

„Haideți să așteptăm scorurile oficiale. În momentul acesta, din ce știu eu foarte clar este că avem cel mai mare scor la votul politic, cu aproape 15 procente mai mult decât Partidul Național Liberal. Acest lucru ne arată că Partidul Social Democrat este pe drumul corect în acest moment, drumul de reconstrucție și de modernizare”, a mai spus liderul PSD.

Marcel Ciolacu a anunțat ce urmează pentru PSD după alegerile locale: „Sunt adeptul unei analize cât mai aprofundate în cadrul partidului. Cred că săptămâna aceasta, în cadrul unui Consiliu Politic Național, trebuie făcută o analiză, categoric”.

Acesta le-a transmis un mesaj rivalilor de la PNL: „Haideți să facem o diferență între alegerile locale și alegerile generale, unde abia îi aștept pe cei de la Partidul Național Liberal”.

Marcel Ciolacu a mai spus că îi așteaptă în PSD pe politicienii de la ALDE și Pro România: „Dacă doresc să facă o fuziune cu Partidul Social Democrat , mi se pare cea mai înțeleaptă decizie care ar putea să o ia”.

 
 

Urmărește-ne pe Google News