Potrivit informațiilor emise de Parlamentul European, prezența la vot în cadrul alegerilor europarlamentare din perioada 23-26 mai a fost de 50,95%, fiind cea mai ridicată prezenţă la nivelul Uniunii Europene din ultimii 25 de ani, notează BBC.

În anul 1994, prezența la vot în cadrul alegerilor europarlamentare a fost de 56,67%, în condițiile în care dimensiunile Uniunii Europene erau mult mai mici.

Cea mai ridicată prezenţă la vot a fost înregistrată în Belgia (89%), în condiţiile în care votul este obligatoriu, şi în Luxemburg (84,1%).

Pe locurile următoare se situează Danemarca, cu o prezenţă la vot de 66%, Spania (64,3%), Germania (61,5%) şi Austria (59%).

În România, prezența la vot a fost de 49,02%, o prezență record, cu mult peste cea de la alegerile europarlamentare din anul 2014.

Ţările în care prezenţa la vot nu a trecut de pragul de 30% sunt: Slovacia (22,7%), Slovenia (28,2%), Cehia (28,7%) şi Croaţia (29,6%).

Luni dimineață, proiecțiile rezultatelor alegerilor arătau că Forţele pro-UE au conservat o majoritate clară în cadrul Parlamentului European.

Prima concluzie a scrutinului european este că creştin-democraţii din PPE şi social-democraţii din S&D nu mai sunt în măsură să formeze singuri o majoritate, rămânând totuşi cele mai mari grupuri din hemiciclu, potrivit Agerpres.

Progresele naţionaliştilor şi populiştilor, dar şi cele ale liberalilor şi Verzilor, au costat zeci de locuri din cele 751, câte are Parlamentul European.

Grupurile lor – cu 180 de locuri pentru PPE şi 152 pentru S&D conform ultimelor proiecţii – nu vor putea reedita „marea coaliţie” care le-a permis să construiască compromisuri privind textele legislative şi să-şi împartă posturile de putere.

Este sfârșitul unei epoci, cea a dominaţiei a două partide, care persistă de aproape 40 de ani în Parlamentul European.

Foto: EPA



 

Urmărește-ne pe Google News