„Trebuie să îmbunătăţim, pe de o parte, procedurile de activare a autorităţii SACEUR într-o zonă de operaţii şi, pe de alta, capacitatea de susţinere logistică a trupelor aliate în acea zonă. Luând în considerare evoluţia situaţiei în războiul dus de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei, devine din ce în ce mai clară necesitatea unei prezenţe aliate consistente în regiunea Mării Negre şi menţinerea, cu prioritate, pe agenda NATO, a relevanţei Mării Negre pentru asigurarea stabilităţii acestei regiuni”, a spus şeful Armatei, potrivit comunicatului MApN de duminică, 15 septembrie.

Afirmațiile au venit la câteva zile după ce ministrul apărării, Angel Tîlvăr, a transmis că Marea Neagră nu mai este un spaţiu al cooperării, ci un teatru de război, din cauza situației din Ucraina, invadată de Rusia.

Gheorghiţă Vlad a participat la Praga, în perioada 13-14 septembrie, la Conferinţa Comitetului Militar al NATO la care au fost prezenți șefii Apărării statelor membre ale Alianței Nord-Atlantice. Comitetul se reunește anual pentru a discuta despre operațiunile și misiunile militare ale Alianței și oferă recomandări Consiliului Nord-Atlantic despre cum poate NATO să răspundă provocărilor de securitate globale.

Gheorghiță Vlad a spus și că România nu are legi să doboare dronele

În februarie, șeful Statului-Major al Armatei a spus pentru Europa Liberă că „armata României nu poate să ducă operații de luptă pe timp de pace” din cauza actualei legi și că este necesară schimbarea legislației pentru ca dronele de atac să poată fi doborâte. Mai precis, trebuie schimbate patru legi.

Surse guvernamentale au afirmat însă pe 9 septembrie că nu se pune problema ca România să nu fie apărată, indiferent de afirmațiile lui Gheorghiță Vlad, pentru că nu mai există noțiunea de „timp de pace”.

„Cum să nu intervenim? Intervenim de îndată. Vom acționa imediat dacă este o țintă pe teritoriul României. Oricum, Rusia nu își permite să atace România. Dar cum să lăsăm o dronă să lovească o fabrică și să nu reacționăm? Ce, ne jucăm?”, au precizat sursele citate pentru Libertatea.

Urmărește-ne pe Google News