- În plus, în lotul de dezinfectanți supuși licitației, firmelor li se cere să aibă și alcool sanitar și substanțe dezinfectante, ceea ce, potrivit unor surse ale ziarului, ”conduce direct la portofoliul unei firme din București”. E vorba de Unifarm, compania deținută chiar de Ministerul Sănătății.
Pe 1 mai, Ministerul Sănătății a publicat pe site-ul propriu, dar și în SICAP, invitația de participare nr. 652 pentru achiziția de: medicamente, echipamente medicale și dezinfectanți. Valoarea estimată a contractului este de 13.221.450 lei.
Conform caietului de sarcini, Ministerul vrea să cumpere:
- 200.000 de perechi de mănuși
- 500.000 de măști FFP2
- 25.000 de combinezoane
- 5.000 de viziere
- 5.000 de bucăți de ochelari de protecție
- 10 izolete cu presiune negativă pentru transportul pe targă,
- 50.000 de litri de alcool sanitar și 25.000 de kilograme de substanțe dezinfectante.
Ofertele se primesc până luni, 4 mai, la ora 16.00.
Totul pentru o firmă
O sursă a ziarului, care a lucrat în domeniul achizițiilor publice, ne-a scris pentru a ne atrage atenția că descrierea vizierelor, așa cum apare ea în caietul de sarcini, este copiată după descrierea aceluiași produs comercializat pe eMag de către firma Izopol SRL: “Nu vă faceți griji, nu este cu dedicație”, spune, ironic, specialistul.
”Poate oferta oricine are vizierele descrise cu copy/paste ale unei companii ce își vinde produsele și prin eMag. Apucați-vă de produs în week-end, nu este nevoie de standarde, nu se cer, cel puțin nu alea care sunt necesare.”
Descrierea măștilor este preluată tot de pe site-ul eMag, iar autorii caietului de sarcini de la Ministerul Sănătății au modificat pe alocuri, fără a corecta însă și greșelile de scriere.
Sursa Libertatea atrage atenția și cu privire la termenul scurt – de la 1 mai la 4 mai – pentru pregătirea dosarului de licitație.
“Pe mine m-a frapat faptul că prin aceste specificații se restrânge accesul altor fabricanți/distribuitori la această licitație. Mai mult, pentru a face un dosar de licitație complet și corect este nevoie de câteva zile bune, în niciun caz de un weekend”, spune omul.
”Multe din certificatele de conformitate trebuie obținute de la producătorii externi, ceea ce e aproape imposibil în zilele de weekend. Din aceste motive am tras concluzia că cineva a dorit să limiteze cât se poate de mult accesul altor firme la această licitație”, explică specialistul.
În ce privește vizierele Izoplast, singura firmă din România care le comercializează este firma Izopol SRL, de la care Ministerul Sănătății a copiat specificațiile în caietul de sarcini.
1. Exemple de copy/paste la viziere și măști
Aceasta este, de pildă, descrierea vizierelor din caietul de sarcini al MS:
“Viziera de protecție material depolicarbonat cu ecran interschimbabil IZOPLAST utilitate în prevenirea riscului de contaminare cu agenți patogeni purtați de spray-uri sau secreții umane de tipul noului coronavirus (strănut, tuse etc), fiind un element important în protecția personală la contaminare. Viziera de protecție IZOPLAST trebuie permită înlocuirea ecranului de protecție atunci când acesta se dederiorează (n.r. – greșelile de scriere aparțin autorilor).”
Iată și descrierea vizierelor comercializate de firma Izopol SRL prin eMag:
“Viziera de protecție din policarbonat cu ecran interschimbabil IZOPLAST are utilitate deosebită în prevenirea riscului de contaminare cu agenți patogeni purtați de spray-uri sau secreții umane de tipul noului Coronavirus (strănut, tuse, etc), fiind un element important în protecția personală la contaminare. (…) Vizira de protecția IZOPLAST a fost proiectată astfel încât să permită înlocuirea ecranului de protecție atunci când acesta se dederiorează (n.r.: greșeala de scriere aparține autorilor anunțului de pe eMag).”
Copiate integral mai sunt și caracteristicile tehnice ale vizierelor, precum și descrierea măștilor FFP2.
2. La dezinfectanți e tot ”cu dedicație”
”Lotul 4 conține alcool sanitar, în mod obisnuit cumpărat de spitale cu 9 lei – aici apare însă la 14 lei – si dezinfectant utilizat în instalații de nebulizare cu preț între 80 si 180 lei litrul in funcție de producător – aici la 37 de lei”, susține un biochimist.
El observă că la această licitație ”nu există caracteristici tehnice referitoare la domeniul de utilizare al fiecărui produs, standardele solicitate conform OMS 961/2016, 1082/2016, 1071/2017 sau 604/2017 și standardul SR EN 14885/2019 pentru domeniul la care se va utiliza produsul, timpul de acțiune, concentrația de lucru și modul de aplicare”.
”Este acelasi aranjament, mai multe produse într-un lot și doar unul dintre ofertanți le va avea pe ambele”, spune specialistul.
Firmele favorite la care face referire specialistul e Unifarm.
”Riscul este că, neavând nici o caracteristică se poate lua un produs fără efect dovedit, un produs ieftin la o concentrație no name, se nebulizează și Doamne Ajută! Ca și tunelurile de dezinfectie unde toata lumea se va intoxica la intrarea în fabrică și apoi să vedem cine răspunde”
Biochimist, pentru Libertatea:
3. Câștigă Deltamed la izolete?
De asemenea, favorită pentru izolete este Deltamed, una dintre firmele preferate ale Departamentului pentru Situații de Urgență.
Libertatea a încercat să o contacteze pe Carmen Comandașu, persoana care apare în SICAP ca fiind responsabilă de această achiziție, însă la numărul de telefon indicat de portalul achizițiilor publice nu ne-a răspuns nimeni.
Cine sunt companiile de pe pliantul cărora s-a copiat pentru viziere și măști
De asemenea, am contactat-o pe purtătoarea de cuvânt a ministerului, Oana Grigore, pentru a afla cum explică instituția această situație și, mai ales, ce răspuns are în privința suspiciunilor conform cărora aceste licitații ar fi unele “cu dedicație”. Grigore ne-a solicitat să transmitem întrebările noastre prin email, urmând să primim un răspuns de la Departamentul Achiziții.
Izopol SRL, societatea care vinde viziere pe eMag, este o firmă din Brașov care, în 2018, a avut o cifră de afaceri de 2.451.272 lei și 36 de angajați.
A fost înființată în 2006, iar printre obiectele sale de activitate se numără: lucrători de învelitori, șarpante și terase la construcții, intermedieri în comerțul cu produse alimentare de băuturi și tutun, intermedieri în comerțul specializat în vânzarea produselor cu caracter specific.
Asociat unic și administrator este Dan-Gabriel Timiș.
Firma nu figurează în SICAP cu licitații castigate.
Cealaltă firmă, Ro Service RoPhil SRL, care vinde măști FFP2, a avut în 2018 o cifră de afaceri de 1.553.285 lei și 8 angajați. Printre obiectele de activitate se numără: comerțul cu ridicata al echipamentelor și furniturilor de fierărie pentru instalații sanitare și de încălzire, fabricarea articolelor din fire metalice, fabricarea de lanțuri și arcuri.
Asociat unic este un anume Ciucu Georgică. Firma este abonată la contractele cu statul – doar în anul 2019 a câștigat 325 de contracte în valoare cumulată de 576.160 lei.
LATER EDIT: Dincolo de aceste nume de firme, surse din piață susțin că destinatarul licitației derulate de vineri la ora 15:00 până luni la ora 16:00 este chiar Uniarm, compania Ministerului Sănătății.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro