Un tribunal din Moscova a condamnat-o în lipsă pe prezentatoarea TV ucraineană pentru „incitare la ură și dușmănie”, precum și pentru „umilirea demnității unui grup de persoane pe criterii de naționalitate, săvârșite în mod public, folosind internetul, cu amenințarea la violență”.

De asemenea, instanța a lipsit-o pe Sokolova de dreptul de a se angaja în activități legate de administrarea site-urilor web timp de 3 ani după executarea pedepsei principale.

„Ucideți poporul rus”

Dosarul penal a fost deschis de Comitetul de Anchetă în august 2002, după „apelurilor ei de a ucide poporul rus”.

În discursul său, ea și-a exprimat deschis amenințările împotriva reprezentanților poporului rus, subliniind necesitatea distrugerii lor fără milă.

Comitetul este condus de Aleksandr Batrîkin (71 de ani), fost coleg de liceu cu Vladimir Putin. Pentru a-i permite să continue în această poziție, Kremlinul a schimbat vârsta de pensionare pentru acest post-cheie.

Un an mai târziu, Ministerul rus Interne a plasat-o pe Sokolova pe lista persoanelor căutate. În martie 2023, Rosfinmonitoring, Serviciul Federal de Monitorizare Financiară al Federației Ruse, a adăugat-o Sokolova pe „lista teroriștilor și extremiștilor”.

Jurnalista, care a debutat ca prezentatoare meteo, găzduiește programul socio-politic „Rendezvous” de pe Canalul 5, post ucrainean, colaborează cu televiziunea online NTA și are proiectele „Seara cu Yanina Sokolova” și „Rușine!”, pe platforma video YouTube, unde are peste 500.000 de abonați.

În descrierea canalului, Sokolova afirmă că scopul ei este „de a lupta împotriva propagandei ruse”.

Urmărește-ne pe Google News