Pe 1 decembrie, în cadrul programului „Zdyes & Seychas” (Aici și acum), Korostelev a promovat linia telefonică a postului pentru informații despre condițiile din prima linie pentru soldații ruși, solicitând întrebări și sfaturi pe adresa de e-mail a Dozhd (în traducere Ploaia) și canalul de Telegram.
„Multe dintre poveștile trimise nouă sau pe Telegram sunt acum publice. Sperăm că putem ajuta mulți soldați, de exemplu, cu echipamente și accesorii esențiale pe front”, a spus el.
A doua zi, Tikhon Dzyadko, redactorul-șef al televiziunii, a cerut scuze telespectatorilor, pe Telegram, și a precizat că formularea lui Korostelev „a dat telespectatorilor senzația că Dozhd oferă asistență armatei ruse”.
Dzyadko a subliniat că postul nu a furnizat niciodată echipamente armatei ruse și a menționat că linia telefonică a fost creată pentru a colecta mărturii personale despre crimele armatei ruse în Ucraina și despre încălcările legilor de mobilizare.
„Este necesar ca noi să difuzăm aceste informații pentru ca un public larg să cunoască natura criminală a acțiunilor conducerii ruse începând cu 24 februarie 2022. Fiecare cetățean rus, inclusiv soldații și cei mobilizați, ar trebui să cunoască adevărul despre acest război criminal”, a declarat Dzyadko.
În plus, afirmațiile lui Korostelev privind ajutarea soldaților au fost eliminate din înregistrarea emisiunii.
Anchetă în Letonia, țara de unde emite postul
Dozhd, care era singurul post de televiziune independent din Rusia, a fost nevoit să își suspende emisia în Federația Rusă din cauza modului în care acoperea războiului din Ucraina. În luna iulie, canalul TV și-a reluat emisia, primul jurnal de știri fiind transmis pe YouTube. El funcționează acum din Letonia, dar afirmațiile lui Korostelev îi creează probleme.
Serviciul de Securitate de Stat din Letonia a anunțat o anchetă asupra emisiunii lui Korostelev. Agenția a menționat că orice sprijin al Rusiei ca agresor în conflictul cu Ucraina este inacceptabil. „Serviciul de Securitate de Stat a avertizat în mod repetat că transferul activităților așa-numitei mass-media independente din Rusia în Letonia implică diverse riscuri”, a transmis agenția într-un comunicat.
Didzis Smits, președintele Comisiei pentru Drepturile Omului din Parlamentul Letoniei, a declarat că Letonia nu ar trebui să găzduiască instituțiile de presă ruse.
„Orice ar spune mass-media rusă împotriva lui Putin, nu înseamnă că sunt prietenoși cu noi”, a spus el, cerând ca sursele de finanțare ale Dozhd să fie investigate.
Scuze cu ochii în lacrimi pe post
Pe 2 decembrie, prezentatoarea și directorul serviciilor de informare din cadrul televiziunii, Ekaterina Kotrikadze, a descris remarcile lui Korostelev drept „eronate și categoric inacceptabile”, clarificând din nou că rețeaua nu a trimis niciodată echipamente trupelor ruse.
În lacrimi, ea a subliniat că televiziunea este împotriva războiului și a explicat că există „fraze inacceptabile, care pot ridica îndoieli cu privire la poziția noastră”. Ea și-a cerut scuze telespectatorilor pentru cuvintele lui Korostelev.
Câteva ore mai târziu, Alexei Korostelev a postat pe Telegram că „este pregătit să fie concediat de dragul rezolvării problemelor din rețea”. El și-a descris, de asemenea, remarcile drept „o scăpare” și a acuzat alte instituții media că i-au scos cuvintele din context.
„Nu am făcut apel pentru crimă, direct sau indirect. Nu am cerut să ucidă sau să ajute vreo armată din lume. Deci, nu mă găsesc vinovat de o crimă împotriva umanității”, a subliniat jurnalistul.
Tot pe 2 decembrie, Consiliul Național pentru Mass-Media Electronică din Letonia a amendat postul cu 10.000 de euro pentru difuzarea unei hărți care arăta Crimeea ca parte a Federației Ruse și pentru că a folosit expresia „armata noastră” pentru a descrie Forțele Armate Ruse.
Președintele Consiliului, Ivars Abolins, a menționat că aceasta este a doua încălcare gravă într-o singură lună, fără preciza care a fost prima. El a avertizat că Dozhd ar putea rămâne fără licență dacă va apărea o a treia infracțiune.