Meteorologii ne prezic vremea dupa echipamente moderne, de 55 de milioane de euro. Pana acum sapte ani insa, specialistii masurau umiditatea din aer cu ajutorul unui fir de par de femeie. Toate echipamentele ”clasice”, cu care erau dotate statiile Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), sunt pe cale de a fi inlocuite cu sisteme moderne de masurat transformarile naturii.

In cei peste 120 de ani de existenta, Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a cunoscut toate etapele de dezvoltare. De la primele statii meteorologice in anii 1930, la date meteo transmise cu ajutorul codului Morse in anii 70… Azi, ANM se poate lauda cu unul dintre cele mai performante sisteme de prognozat vremea din estul

Europei: SIMIN (Sistemul Meteorologic Integrat National) – adica echipamente moderne, in valoare de 55 de milioane dolari, care-i fac viata mai usoara meteorologului.

“Inainte de anul 2000 era mai greu, pentru ca efortul meu de a-mi imagina prognoza, pe baza datelor, era mai mare.

Azi, prin computere, lucrurile sunt mult mai usor de realizat, dar munca e aceeasi”, spune seful Centrului National de Prognoza Meteo, Ortansa Jude.

In curtea Administratiei se afla inca echipamente care ar sta la loc de cinste in expozitia vreunui colectionar. Unele au si 100 de ani vechime. Un astfel de mecanism este si hipometrul cu care inca se mai masoara umiditatea aerului. “Åsta are 100 de ani, dar inca functioneaza”, ne explica Ion Ralita, seful Laboratorului de Metodica.

Trebuie sa fie cat mai lung si blond

“Foloseste pentru masurat firul de par uman. Acesta are un fir de femeie blonda si are o eroare de 3%”, completeaza specialistul. In curtea de 26 de mp se afla  si alte echipamente vechi: cu ajutorul unei palnii si al unui opritor, specialistii aflau cu precizie cand a inceput ploaia si cata cantitate de apa a cazut pe metru patrat. Echipamentul se numeste Pluviograf.

In Bucuresti au fost ieri 17°C

Caldura din ultimele zile i-a scos pe bucuresteni in parc. Si Adrian Iovan s-a bucurat de soare si l-a dus pe micutul Albert, in varsta de patru luni, la o plimbare prin Herastrau, profitand de una din zilele libere. “Imi face o mare placere sa petrec timpul cu el. Deja sunt expert in preparat biberoane si schimbat scutece”, ne-a spus Adrian Iovan, in timp ce-l mangaia pe frumuselul cu ochi albastri, pe care-l alinta Bubut.

La Constanta, 16°C

Malul marii a fost loc de promenada pentru toti cei care iubesc caldura


Pericol de inundatii!

Ploile abundente, cumulate cu temperaturi ridicate, insotite de topirea zapezii, vor produce inundatii in nord-vestul tarii, in urmatoarele zile. O prognoza emisa de Centrul Meteorologic Transilvania Nord a pus pe jar specialistii statiilor  hidrologice de la Directia Apelor Somes-Tisa. Avertizarea meteo transmisa prevede ca nord-vestul Romaniei va fi traversat de o succesiune de fronturi atmosferice, ce ar putea duce la deversari ale raurilor. In aceste conditii, specialistii sistemelor de gospodarire a apelor vor monitoriza evolutia nivelurilor pe cursurile de apa, precum si scurgerile de pe versanti. “Vom avea temperaturi maxime de 7-170C, ceea ce e anormal fata de 0-6 grade, cat ar trebui sa fie in aceasta perioada. De maine (n.r. azi) cerul va fi noros in toata tara, iar in vest si nord va ploua”, ne-a declarat meteorologul de serviciu.

M.B.

 

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News