Decizia de la Curtea Supremă menționează: „Respinge ca nefondat recursul declarat de recurenta-reclamantă Baştea Rodica împotriva deciziei nr. 1973 din 15 iunie 2023 a Curţii de Apel Alba Iulia – Secţia I civilă, în contradictoriu cu intimaţii-pârâţi Statul Român prin Municipiul Sibiu reprezentat de Primar şi Statul Român prin Ministerul Finanţelor. Definitivă”.
Acest litigiu, conform sursei citate, a fost deschis de Rodica Baștea, care a solicitat anularea unui certificat din 2008 prin care statul român a fost declarat moștenitorul legal al imobilului din Gheorghe Magheru, 35.
Imobilul a aparținut între 1999 și 2008, lui Ioan Baștea, soțul femeii, care a murit între timp, Georgetei Lăzurcă, soacra președintelui, și lui Carmen Iohannis, soția acestuia.
Până în prezent, în acest proces, Rodica Baștea a pierdut la Tribunalul Hunedoara și Curtea de Apel Alba.
Statul nu poate recupera nici imobilul, nici banii
În urmă cu câteva luni, ANAF explica într-un răspuns pentru G4Media.ro că, din cauza litigiilor privind moștenirea, nu poate recupera un alt imobil care a aparținut președintelui, un spațiu comercial din Sibiu, de pe strada Nicolae Bălcescu, nr. 29.
Familia Iohannis a pierdut acest spațiu în 2015, iar din 2016 acesta stă nefolosit. Din pricina litigiilor, succesiunea a fost suspendată de către notarul public din Avrig.
Totodată, statul nu poate recupera nici cei 260.000 de euro obținuți din chirie de familia prezidențială.
Spațiul comercial din Bălcescu, nr. 29 a aparținut familiei prezidențiale în perioada 1999 – 2016 și i-a adus venituri de peste 260.000 de euro din chiria către Raiffeisen Bank.
Curtea de Apel Brașov a decis în 2015 că imobilul a fost deținut nelegal de familia prezidențială, iar în aprilie 2016, titlul de proprietate al soților Iohannis a fost radiat din cartea funciară.
De atunci și până în prezent, statul român nu a putut să își înscrie dreptul de proprietate asupra imobilului din pricina litigiilor privind moștenirea.
În aceste condiții, statul nu poate să obțină certificatul de moștenitor al imobilului situat pe strada Bălcescu, 29, așa cum a obținut deja pentru cel din Magheru, 35, act contestat în instanță de prietena familiei Iohannis.
Abia după ce își înscrie dreptul de proprietate asupra spațiului comercial, statul român, prin ANAF poate solicita familiei Iohannis restituirea chiriei încasate în perioada 1999 – 2016, perioadă în care a deținut nelegal imobilul.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
ED1953 • 26.09.2024, 07:25
nu inteleg de unde si pana unde este problema Presedintelui si nu a celui care i-a vandut un imobil care nu ar mai fi fost al lui ?. si de unde pana unde este statul mostenitor pe ceva ce nu a construit
nasty1 • 25.09.2024, 20:25
Ciuca, Ciolacu, Rares Bogdan, Bode, Boc, Flutur si celelalte slugi din PNL+PSD: puneti mana de la mana, faceti cheta si platiti datoriile "Faraonului" catre statul roman! Sau tot din banii nostri o sa platiti magariile sarlatanului de la Cotroceni, ca de obicei?
XhX13 • 26.09.2024, 01:16
nasty1 • 25.09.2024, 20:25
Ciuca, Ciolacu, Rares Bogdan, Bode, Boc, Flutur si celelalte slugi din PNL+PSD: puneti mana de la mana, faceti cheta si platiti datoriile "Faraonului" catre statul roman! Sau tot din banii nostri o sa platiti magariile sarlatanului de la Cotroceni, ca de obicei?
Niște fraieri îndoctrinați!