Accidente frecvente in lunile calduroase.
O vacanta frumoasa si lipsita de evenimente neplacute alaturi de prietenii nostri necuvantatori presupune si grija noastra fata de aceste doua accidente care pot aparea la fel de frecvent la caini si pisici, ca si la oameni. Dintre animalele de companie, la caini le intalnim cel mai des, mai ales la cei care-si insotesc stapanii peste tot, fiind frecvent expusi caldurii solare.
INSOLATIA – reprezinta efectul radiatiilor calorice asupra organismului in general, dar mai ales asupra sistemului nervos, in zilele foarte calde, mai frecvent la animalele cu par scurt, care au astfel cutia craniana mai putin protejata. In insolatie, tulburarile incep cu o faza de excitatie, mers impleticit, membrele departate pentru mentinerea echilibrului, capul plecat, fara tonus, animalele putandu-se prabusi pur si simplu. Mucoasele devin cianotice, contractiile cardiace foarte puternice, puls slab, temperatura corporala depasind 40ÞC.
SOCUL TERMIC – apare in urma supraincalzirii mediului, situatie intalnita la animalele obosite, care au fost tinute in spatii inchise, prost ventilate si la temperaturi ridicate, cazul cel mai des intalnit fiind autoturismul personal, in care proprietarii sunt tentati sa isi lase cainele, fara a se gandi la faptul ca la o temperatura exterioara de 30 de grade, in masina aceasta poate sa ajunga la 50-70 grade foarte repede, ceea ce creeaza conditiile producerii socului termic.
In socul caloric se pot deosebi mai multe faze clinice distincte:
Faza de compensatie – cu excitatie, respiratie accelerata, mucoase congestive, bataile inimii accelerate si cresterea temperaturii corporale.
Faza de decompensare – cand frecventa respiratorie este maxima si mucoasele devin cianotice.
Faza de soc termic – exprimata prin apatie accentuata, voma, diaree, pete rosietice pe tegumente, crize convulsive, coma si stop cardiac, ceea ce duce frecvent la moartea animalului.
De obicei, evolutia este supraacuta de cateva ore, rar, daca expunerea a fost de mai mica intensitate, exista sanse de recuperare in cateva zile.
In socul termic pronosticul este rezervat spre grav. Evolutia depinde de rapiditatea cu care animalul este descoperit si scos din atmosfera supraincalzita, iar modificarile produse in organism nu au ajuns in faza de decompensare, sansele de supravietuire crescand daca primul ajutor se acorda imediat.
Primul ajutor consta in scoaterea imediata a animalului din mediul respectiv si plasarea acestuia intr-un loc racoros, umbrit si bine ventilat, dupa care se vor aplica aspersiuni cu apa rece pe cap si corp (este bine sa se mentina comprese reci pe cap), efectuand in acelasi timp clisme cu apa rece pentru a incerca scaderea temperaturii interne.
Este indicat transportul imediat al animalului la medicul veterinar, unde se va urmari rehidratarea masiva cu solutii de electroliti si glucoza precum si stabilizarea functiilor cardio-respiratorii.
Pentru ca ideal este sa prevenim, sfatul nostru este ca proprietarii sa evite situatiile in care se pot produce aceste accidente prin expunerea animalelor dincolo de limitele organismului, nefortand joaca si alergarile prelungite sub soare intens, ramanerea animalului in autoturism (chiar daca acesta este lasat la umbra si cu geamurile deschise).
Nu-l legati in locuri in care nu se poate adaposti de soare, asigurati-i acestuia o cantitate suficienta de apa pe parcursul zilei, pentru a preveni astfel deshidratarea.
Daca veti avea in vedere toate aceste mici amanunte, cu siguranta veti beneficia de o vacanta placuta in compania prietenului dumneavoastra necuvantator.

 
 

Urmărește-ne pe Google News