Întâlnirea cu Joe Biden a avut pe agendă mai multe teme importante, inclusiv ascensiunea Chinei, contracararea agresiunii Rusiei și posibila suspendare temporară a patentelor pentru vaccinurile COVID.
În vreme ce nu a existat un acord pe un anume dosar, întâlnirea a avut rolul de a confirma frontul unit germano-american. Comentatorii cred că o astfel de demonstrație era necesară, după relația ostilă dintre Trump și Merkel, care s-au contrat de mai multe ori pe tot felul de subiecte, de la contribuția financiară la NATO la comerț și multilateralism.
Întâlnirea a fost importantă și pentru că a fost ultima vizită a lui Merkel la Casa Albă, înainte de a-și încheia mandatul, ca urmare a alegerilor parlamentare din Germania din 26 septembrie.
Liderul democrat de la Casa Albă a sugerat atât prietenia cu Germania, cât și dezacordurile, într-o singură frază.
„Bunii prieteni pot avea neînțelegeri”, a spus Joe Biden, când a apărut cu Merkel la conferința de presă.
De altfel, cei doi au încercat să dovedească faptul că au o relație personală. Biden a glumit că Merkel cunoaște Biroul Oval din Casa Albă la fel de bine ca el. O referire la faptul că în toate mandatele sale, cancelarul a prins patru președinți americani și numeroase vizite în SUA.
La rândul ei, Merkel s-a referit la Biden cu apelativul „Dragă Joe”.
Dar în ciuda acestei prietenii afișate, scrie New York Times, cei doi nu au putut ascunde diferendele care îi despart.
Președintele SUA a spus că discuția cu Merkel a atins și subiectul controversatului gazoduct Nord Stream 2, cu care americanii nu sunt de acord.
Conducta, care ar trebui să fie gata la sfârșitul anului, va aduce gaz din Rusia direct în Germania, iar Washingtonul, dar și statele est-europene cred că acest lucru va pune Ucraina, altfel o țară de tranzit, într-o situație dificilă și va crește și dependența Germaniei de gazul rusesc.
„Am ajuns la analize diferite”, a admis Merkel, pe acest subiect.
Preşedintele american a reafirmat că a decis împotriva instituirii de sancţiuni contra Germaniei, dat fiind că proiectul este aproape finalizat, o decizie care i-a atras critici atât din tabăra republicană, cât şi din cea democrată.
Biden a spus însă că el şi Merkel împărtăşesc convingerea că Rusia nu ar trebui să folosească energia ca pe o armă geopolitică.
La rândul său, Angela Merkel a afirmat că Rusia ar putea fi sancţionată de Uniunea Europeană dacă va încălca acordul de a continua să livreze gaz prin Ucraina.
În privința Chinei, pe care SUA, mai mult decât Europa, o consideră o amenințare, Merkel a fost ceva mai vagă.
„Există o concluzie comună că China este competitorul nostru, în multe privințe”, a spus cancelara.
Cei doi lideri au spus însă că vor susţine principiile democratice şi drepturile universale atunci când China sau orice alt stat lucrează pentru a le submina.
„Suntem uniţi în angajamentul nostru de a răspunde derapajelor de la democraţie, corupţiei şi populismului în Uniunea Europeană sau în statele candidate la Uniunea Europeană sau oriunde le găsim în lume”, a declarat Biden.
Dincolo de discuțiile pe dosare spinoase, în ultima sa vizită oficială la Casa Albă, Merkel s-a bucurat de victorie diplomatică.
Ea și-a început ziua de joi cu un mic-dejun cu vicepreședintele Kamala Harris.
Ulterior, cancelarul a primit un doctorat onorific de la Universitatea John Hopkins, care s-a adăugat diplomelor onorifice de la Harvard și Stanford.
Chiar și simpla interacțiune cu Biden a fost total diferită de cea cu Donald Trump.
În 2017, la Casa Albă, Merkel l-a întrebat pe Trump dacă vrea o strângere de mână, pentru a oferi o oportunitate banală de imagine pentru reporterii care tocmai îi fotografiau.
Aparent, Trump a ignorat-o.