Amar și soția lui, Valentina, în Centrul pentru refugiați „Sfinții Constantin și Elena” din sectorul 6

Căpitan de vas refugiat din calea bombelor cu soția și cei șapte copii

Din motive care acum sunt doar statistică personală, Amar (45 de ani) și-a căutat acum 27 de ani un rost în Ucraina. Bărbatul de origine sudaneză s-a școlit la Odesa, unde a absolvit o școală superioară navală care îi dă dreptul să fie căpitan de vas.

Mai apoi, viața i-a scos-o în cale pe Valentina, cea care i-a devenit soție și care care i-a dăruit șapte copii. O familie obișnuită, de clasă medie, care se bucura de o viață liniștită în orașul Nikolaev, port la Marea Neagră aflat la 132 km de Odesa.

Vecinii lui Amar, o fetiță și mama ei, uciși sub ochii lui

Războiul a spulberat totul dintr-o dată. Veștile dramatice venite dinspre Herson, de la mai puțin de o sută de kilometri distanță, unde orașul era pus la pământ de bombardamentele armatei ruse, înfiorau.

Apoi, cele două bombe rusești care au zburat înfricoșător, razant cu acoperișul casei lor, ferită atunci doar de o mână dumnezeiască de o lovitură în plin, au făcut să le înghețe sângele în vene. Un al doilea raid ce a urmat rapid avea să le arate fața hâdă a războiului: un proiectil a explodat în curtea casei vecinilor lor. O fetiță și mama ei au murit spulberate de obuz, iar tatăl copilei a fost rănit extrem de grav. A ajuns la spital în stare critică.

„Acelea au fost primele lovituri asupra orașului Nikolaev. Eram în curte când două proiectile au zburat peste casa noastră și un al treilea a explodat în curtea casei vecinilor noștri. A fost cumplit… Copiii mei au avut coșmaruri, erau prieteni cu fetița ucisă…Atunci, am decis să fugim din calea morții”, rememorează Amar acele clipe.

Nu credeam că putem fi primiți atât de bine. Eu și familia mea vă mulțumim!”

Mai bine de șase ore au făcut cu autocarul până în vamă, pe drumuri înțesate de militari ucraineni înarmați și extem de suspicioși care controlau, în căutare de teroriști și dispozitive explozibile, fiecare mașină, fiecare refugiat. După alte nouă ore, era pe pământ românesc, în siguranță, unde a fost copleșit de bunătatea voluntarilor.

„Au pus pături pe noi, ne-au dat mâncare, ceai, schimburi… Auzisem multe despre poporul român, dar nu credeam că putem fi primiți atât de bine. Eu și familia mea vă mulțumim!”, spune Amar, care acum se află în Centrul pentru refugiați „Sfinții Constantin și Elena”. Așezământ bisericesc care poate primi până la 50 de refugiați și care, la inițiativa părintelui protopop Costel Burlacu, a Primăriei Sectorului 6 și a Parohiei Brâncuși au deschis larg porțile pentru bieții oameni care au fugit din Ucraina invadată de armata rusă.

Trebuie să știi ce scoți pe gură când te întâlnești cu un soldat rus, altfel poți să te alegi cu un glonț în frunte!

De acasă, din Nikolaev, Amar primește doar vești proaste.

Nu mai sunt bani și oamenii s-au întors, în timp, cu sute de ani. Fac troc, se ajută cum pot… Își oferă unul altuia ce au prin curte. Un ou, o roșie, un cartof, o bucată de pâine. Însă proviziile se vor termina curând și atunci foametea care bate la ușă va fi noul inamic al bieților oameni.

Hoții au ieșit din viziunile lor și jefuiesc. La fel, soldații ruși, cu care trebuie să fii foarte atent ce și pe ce ton vorbești. Cel puțin asta spune Amar.

Trebuie să știi ce scoți e gură când te întâlnești cu un soldat rus, altfel poți să te alegi cu un glonte în frunte! Vrea telefonul, i-l dai. Vrea ceasul, i-l dai. Vrea lănțișorul de la gât sau inelul de pe deget, nu te opui. Mă sperie ce aud…mai sunt mulți care vor sa iasă de acolo, dar nu au cu ce… Dorul de casă mă macină. Noi avem o vorbă: în vizită e bine, dar mai bine e acasă! O să mă întorc și sper să mai găsesc ceva. Oricum, suntem pregătiți să o luăm de la zero.

Alături de copiii din Ucraina” – donează și tu la SMS 8826

Acest război le-a luat ucrainenilor tot ce aveau. De aceea, Fundația Ringier România și ziarul Libertateas-au alăturat dramei acestora și au lansat campania umanitară „Alături de copiii din Ucraina”. Un program caritabil la care sperăm să participe cât mai mulți oameni cu inimă de aur. Cei care doresc să le fie aproape acestor oameni năpăstuiți de soartă – printre care sunt și peste 30.000 de copii – pot dona la sms 8826 – număr unic obținut în regim de urgență de Fundația Ringier România sau folosind conturile fundației.

Sumele obținute de la donatori în cadrul acestei campanii umanitare, la care se va adăuga și o contribuție a fundației, vor fi folosite pentru achziționarea de medicamente de primă necesitate, dezinfectanți, alimente, apă, produse de igienă, pături și lenjerii.

Cu ajutorul vostru, al prietenilor fundației, acești oameni pot fi ajutați

Produsele, bunurile vor fi redirecționate prin voluntari ai fundației sau prin intermediul unor ONG-uri partenere. Așa cum deja s-a întâmplat în cele două acțiuni umanitare derulate în vamă la Isaccea și la Protoieria Niculițel. Și, cu ajutorul vostru, al prietenilor fundației, povestea începută acum poate continua pentru ca acești oameni să treacă mai ușor peste aceste momentele cumplite.

Suma alocată cauzei este de 2 Euro

Nu se percepe TVA pentru donaţiile de pe abonament. În reţelele Digi Mobil, Orange şi Telekom România Mobile, pentru cartelele preplătite, TVA-ul a fost reţinut la achiziţionarea creditului. Pentru donaţiile de pe cartele preplătite, în reţeaua Vodafone utilizatorii nu plătesc TVA.

Campanie realizată cu sprijinul Digi Mobil, Orange Romania, Telekom Romania Mobile şi Vodafone Romania

Se pot face donații și în conturile Fundației Ringier România

Cei care doresc să fie parte a acestei campanii umanitare lansată de Fundația Ringier România pot dona și în următoarele conturi ce aparțin fundației:

RO98 BACX 0000 0012 7457 7001 – RON

RO02 RZBR 0000 0600 1552 6177 – EUR

Citește mai multe despre copiii pe care FUNDATIA RINGIER ii sprijina de 8 ani la rubrica AJUTA COPIII

 
 

Urmărește-ne pe Google News