Legea rusă nu le permite în mod explicit non-diplomaților să obțină pașapoarte diplomatice, dar acestea pot fi eliberate oricui, „dacă decide președintele Rusiei”.
„Totul este la discreția statului, iar Ministerul de Externe poate emite pașapoarte diplomatice oricui, la cerere”, a declarat pentru The Insider fostul diplomat Boris Bondarev.
Acesta și-a dat demisia în urma declanșării invaziei la scară largă din Ucraina.
„Dacă Administrația Prezidențială sau Vladimir Vladimirovici (Putin – n.r.) cer eliberarea unuia (pașaport diplomatic – n.r.) pentru un prieten, atunci desigur că o vor face”, a adăugat fostul diplomat.
Pașapoartele diplomatice ruse, imune la sancțiunile occidentale
Printre posesorii de pașapoarte diplomatice se află oligarhii Oleg Deripaska, Alișer Usmanov și Igor Iusufov, cu toții sancționați în Occident. De exemplu, Deripaska a călătorit cu pașaportul diplomatic „de câteva ori” în SUA, în timp ce Alișer Usmanov l-a folosit pentru a se duce la vilele sale din München (Germania) și Sardinia (Italia).
Directorul executiv al gigantului petrolier de stat Rosneft, Igor Secin, este un alt deținător de pașaport diplomatic rusesc. Încă din 2013, Secin a recurs la un astfel de document pentru a vizita mai multe state membre UE, precum și Orientul Mijlociu.
Consilierul prezidențial Andrei Fursenko și-a folosit pașaportul diplomatic pentru a vizita Austria, Franța, Germania, Iran și Italia. Fursenko este membru al celebrei cooperative „Ozero”, unul dintre simbolurile corupției regimului Putin.
Fostul prim-ministru Viktor Zubkov a folosit pașaportul diplomatic pentru a vizita Azerbaidjanul la bordul unui avion operat de gigantul gazifer Gazprom, unde este președinte al consiliului de administrație.
Șeful Serviciului Federal de Securitate (FSB), Aleksandr Bortnikov, precum și generalii FSB Serghei Beseda, Serghei Korolev și Aleksei Sedov au vizitat Franța și Elveția datorită pașapoartelor diplomatice, înainte ca Rusia să invadeze Ucraina.
Printre copiii de politicieni de rang înalt care călătoresc cu pașapoarte diplomatice se află Ksenia Șoigu, fiica fostului ministru al apărării și actualul secretar al Consiliului de Securitate al Rusiei, Serghei Șoigu, Ilia Medvedev, fiul fostului președinte rus Dmitri Medvedev și Aleksandr Mișustin, fiul prim-ministrului Mihail Mișustin.
Patriarhul Kirill, turist frecvent în Germania, Austria și Finlanda
Șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, patriarhul Kirill, și-a folosit pașaportul diplomatic pentru a vizita „regulat” Germania, Austria și Finlanda înainte de a fi introduse interdicții reciproce de zbor după invadarea Ucrainei.
Deținătorii de pașapoarte diplomatice trebuie să le returneze în mod oficial odată ce se întorc din călătoriile efectuate în străinătate, dar „această regulă nu se aplică VIP-urilor”, a precizat pentru The Insider un fost oficial guvernamental, care s-a exprimat sub rezerva anonimatului.