Forțele paramilitare rusești Wagner, care s-au aflat în fruntea luptei sângeroase pentru capturarea orașului Bahmut, se vor retrage din regiune pe 10 mai, scrie Deutsche Welle.

Fondatorul Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat vineri că motivul retragerii este lipsa de muniție. El a dat vina în mod explicit pe Ministerul rus al Apărării, o acuzație pe care a mai formulat-o și în trecut.

Pozițiile Wagner din Bahmut vor fi transferate forțelor regulate ale Rusiei, a declarat Prigojin. Moscova nu a emis deocamdată o reacție oficială la declarația lui Prigojin.

Lupta pentru orașul din estul Ucrainei a devenit cea mai lungă și sângeroasă bătălie din războiul început în februarie 2022, cu pierderi serioase de vieți omenești în ambele tabere.

Bătălia a epuizat și rezervele de muniție pentru artilerie ale ambelor părți, mii de obuze fiind trase zilnic.

Wagner a pledat în mod constant pentru mai multă muniție din partea Moscovei, dar Prigojin a semnalat tot mai frecvent în ultimele luni că este nemulțumit de parteneriatul cu liderii militari de la Moscova, în special cu ministrul apărării Serghei Șoigu și cu șeful armatei Valeri Gherasimov.

„Șoigu, Gherasimov, unde naiba e muniția?”

Cu câteva ore înainte de anunțul retragerii, Prigojin a postat un clip video pe aplicația Telegram în care i-a atacat violent pe cei doi lideri militari.

Strigând obscenități și stând în fața unor rânduri de cadavre ale luptătorilor Wagner, el i-a acuzat pe Șoigu și pe Gherasimov pentru eșecurile din Bahmut și a susținut că 70% din necesarul de muniție al organizației sale de mercenari nu a fost furnizat.

„Voi, gunoaielor, stați acolo în cluburile voastre scumpe. Copiii voștri se bucură de viață, înregistrând clipurile lor pe YouTube. Vă credeți stăpâni pe această viață”, a spus Prigojin, citat de Meduza.

„Credeți că, dacă aveți stocuri de muniție, atunci aveți dreptul la ea. Vorbim de calcule elementare: dacă predați cota de muniție, ar fi de cinci ori mai puțini (morți). Acești oameni au venit aici ca voluntari, iar ei mor pentru ca voi să vă puteți îngrășa în birourile voastre”, a adăugat fondatorul Wagner.

„Aceștia sunt tații cuiva. Fiii cuiva. Șoigu, Gherasimov, unde naiba e muniția? Uitați-vă la ei!”, a strigat el.

Ce vrea Prigojin?

Rolul lui Prigojin în invazia Ucrainei a fost subiectul unor dezbateri intense pe plan intern și internațional.

Organizația sa paramilitară a fost principala forță responsabilă pentru asaltul asupra orașului Bahmut, care se află acum în mare parte sub control rusesc.

Câștigurile Wagner, inclusiv capturarea orașului Soledar, au avut însă un cost uriaș.

Organizația paramilitară a trimis în luptă oameni slab echipați, pentru a copleși și epuiza forțele ucrainene, ceea ce a dus la pierderi uluitoare în rândul deținuților deveniți mercenari. Statele Unite au estimat recent că zeci de mii de membri ai grupului au fost răniți sau uciși.

În acest timp, șeful Wagner s-a angajat într-o serie de cascadorii mediatice, zburând într-un avion de luptă și provocându-l public pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski la o luptă directă.

Prigojin a fost de asemenea una dintre puținele figuri publice din Rusia care i-a criticat în mod deschis pe oficialii de rang înalt în timpul războiului.

Iar cu fiecare izbucnire împotriva liderilor militari precum Șoigu și Gherasimov au crescut și speculațiile potrivit cărora fondatorul Wagner speră să acumuleze capital politic pentru a-și spori poziția din Rusia.

O dispută mediată de Putin

Conflictul deja existent dintre Prigojin și liderii militari ai Rusiei a explodat încă din februarie, când șeful Wagner i-a acuzat pe Șoigu și Gherasimov că nu oferă trupelor sale muniția necesară pentru lupta din Bahmut.

Pentru a-și întări acuzațiile, Prigojin a postat atunci o fotografie cu zeci de cadavre ale luptătorilor săi, victime ale luptelor sângeroase din Bahmut, îngrămădiți pe solul înghețat ucrainean.

Disputa a fost evidențiată și de documentele secrete americane scurse recent pe internet.

Potrivit unor informații ale serviciilor secrete americane, Putin ar fi încercat să rezolve personal disputa, chemându-i pe Prigojin și pe Șoigu la o întâlnire despre care se crede că a avut loc pe 22 februarie.

„Întâlnirea s-a referit aproape sigur, cel puțin în parte, la acuzațiile publice ale lui Prigojin și la tensiunea rezultată cu Șoigu”, arată documentul secret american.

 
 

Urmărește-ne pe Google News