Ioann Kurmoiarov, preot și doctor în teologie, a fost arestat pentru două luni de către autoritățile din Sankt Petersburg sub acuzația de răspândire de știri false despre Armata Rusiei, scrie publicația de limbă rusă Meduza. Legea discreditării forțelor armate care luptă în Ucraina a fost adoptată de Dumă pe 3 martie și prevede pedepse de până la zece ani de închisoare.

Preotul rus a fost reținut pe 7 iunie la locul său de rezidență, iar în urma perchezițiilor au fost ridicate din locuință echipamente tehnice, o sutană, două icoane și o cruce de lemn.

Dosarul împotriva preotului Kurmoiarov a fost deschis din cauză că acesta a publicat un videoclip în care condamnă războiul, acțiunile militarilor ruși și autoritățile din Rusia, explică OVD-Info, un ONG pentru drepturile omului, care cercetează cazurile de persecuții politice în Rusia.

În videoclipul de 8 minute intitulat „Cine va fi în Iad și cine în Rai?”, preotul spune că, din perspectiva doctrinei creștine, oamenii care declanșează un război nu mai pot ajunge în Rai:

„În paradis sunt «fericiți făcătorii de pace». «Făcătorii de pace» – înțelegeți care este problema? Cei care au dezlănțuit agresiunea nu vor fi în paradis”.

De la începutul războiului în Ucraina, peste 300 de ruși s-au pronunțat împotriva agresiunii militare, semnând o scrisoare deschisă prin care aminteau de aceeași expresie biblică. „Deplângem drama la care sunt supuși pe nedrept frații și surorile noastre din Ucraina. Nicio chemare la pace și încheiere a războiului nu ar trebui suprimată cu forța și considerată o încălcare a legii, pentru că aceasta este porunca divină: «Fericiți făcătorii de pace»”, se arăta în scrisoare

Nu i-a fost respectat dreptul la un avocat

După ce Universitatea din Sankt Petersburg a încheiat o riguroasă examinare lingvistică a videoclipului, a decretat: Ioann Kurmoiarov a exprimat „în mod deliberat informații false” despre forțele armate ale Federației Ruse. Ca urmare, inculpatul a fost acuzat în baza articolului 207.3, partea a doua, din Codul Penal, care prevede închisoare de la cinci la zece ani.

Avocatul preotului, Leonid Krikun, a declarat pe 11 iunie că nu i s-a permis nicio întâlnire cu clientul său. Când Krikun a ajuns la Centrul de arest preventiv Krestî-2, a fost informat că preotul nu se află acolo. Același răspuns a primit avocatul și de la centrul SIZO-6 Gorelovo: Kurmoiarov nu este în centrul de arest temporar.

Din Ucraina, a ajuns în Siberia

Până în 2018, Ioann Kurmoiarov a locuit în Ucraina, unde a slujit ca preot paroh la Biserica Ortodoxă Ucraineană din districtul Tulcinschi din regiunea Vinnîțea. Părintele s-a mutat în Rusia după ce SBU, Serviciul de Securitate al Ucrainei, a deschis un dosar administrativ împotriva lui pentru că a postat pe Facebook o imagine cu panglica Sfântului Gheorghe. 

Vechi simbol țarist, constând într-o panglică bicoloră negru-oranj, acesta a devenit o emblemă a separatiștilor proruși începând cu 2014. În 2017, panglica Sfântului Gheorghe a fost oficial interzisă de Kiev, fiind considerată un simbol al „războiului și ocupației rusești în Ucraina”. 

După ce a plecat din Vinnîțea, preotul s-a stabilit la Novosibirsk, unde a început să predea la un seminar teologic. 

În iunie 2020, a publicat o postare în care aducea critici Catedralei Principale a Forțelor Armate Ruse, construită pe 9 mai 2020 în regiunea Moscovei, despre care Ioann Kurmoiarov a spus că este un „templu păgân”. Câteva zile mai târziu, a fost suspendat să mai slujească în biserică și, ulterior, a fost dat afară de la seminar.

S-a confruntat cu Mitropolitul de Novosibirsk

Preotul i-a transmis o petiție mitropolitului de Novosibirsk și Berdsk Nikodim, în care îi cere să fie informat despre motivele pentru care a fost îndepărtat și pe ce baze canonice a fost impusă interdicția. Mitropolia nu i-a dat niciun răspuns, însă interdicția de slujire a fost ridicată. 

Kurmoiarov a fost scos din dioceză cu dreptul de a se transfera către oricare alta, în termen de trei luni, altfel interdicția ar fi trebuit să intre din nou în vigoare. Ieromonahul a văzut că nu i se lasă loc să mai rămână în Novosibirsk.

A încercat să meargă să slujească în alte dioceze, dar s-a lovit de „refuzuri curioase”. În Sankt Petersburg, a reușit să lucreze la Facultatea de Psihologie și și-a găsit o biserică unde să slujească – dar la scurt timp a fost îndepărtat și de acolo. Motivul a fost caracterizarea pe care i-a făcut-o fostul său superior, Mitropolitul Nikodim. După cum a declarat Kurmoiarov, era „un bilet de lup” (expresie colocvială, în rusă volchiy bilyet, care desemnează un document cu clauze restrictive, care dăunează carierei unei persoane, n.r.), în baza căruia „în principiu, nu va fi primit nicăieri”. 

Așa că preotul a intentat un proces la Tribunalul General al Bisericii, cerând ca interdicția de a sluji să fie invalidată și ca Mitropolitul Nikodim să-și ceară scuze public. Ca urmare, a fost deschis un dosar chiar împotriva lui Kurmoiarov la tribunalul din dioceză.

„Vă rog să încetați să batjocoriți altarele creștine”

Însă preotul nu s-a oprit din a critica templul dedicat forțelor armate. A publicat o scrisoare deschisă adresată ministrului rus al apărării, Serghei Șoigu, în care cere să fie îndepărtate frescele cu simboluri comuniste de pe templu. Preotul a scris că acestea pângăresc o biserică ortodoxă și aduc o ofensă sentimentelor credincioșilor. 

„Vă rog să încetați să batjocoriți altarele creștine și să îndepărtați simbolurile ortodoxe de pe biserica ortodoxă, la fel și tronul, altarul, vasele sacre și așa mai departe. Astfel, această clădire va înceta să mai fie ortodoxă, o biserică creștină, iar voi, cu conștiința împăcată, veți putea să oficiați orice acțiuni religioase și ritualuri acolo, să venerați orice vreți, inclusiv Partidul Comunist și Armata Roșie comunistă, și, mai ales, să organizați parade, să sărbătoriți mistere păgâne și să faceți ritualurile militare din Roma Antică”, arată preotul în scrisoarea deschisă. 

La sfârșitul anului 2021, preotul a scris cereri către Ministerul Afacerilor Interne, FSB, Comisia Investigativă și Procuratură, în care susținea ca ministrul Șoigu să fie adus în fața justiției fiind acuzat că insultă sentimentele credincioșilor. 

În ianuarie 2022, tribunalul a recomandat ca Mitropolitul Nikodim să îl caterisească pe preotul Kurmoiarov. Cu puțin timp înainte, acesta fusese primit în dioceza din Moscova a Bisericii Ortodoxe Ruse din Afara Rusiei (BORR) a Mitropolitului Aganfanghel – care este o asociație non-canonică ce s-a rupt de BORR. Câteva luni mai târziu, a fost răspopit în mod oficial, din cauza „activității media active în sprijinul regimului naționalist al Ucrainei”, a răspândirii „știrilor false” despre forțele armate și, de asemenea, pentru participarea la „organizația schismatică” BORR. 

foto: Meduza.io

 
 

Urmărește-ne pe Google News