Cele 14 bănci participante în program sunt: BRD, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Banca Românească, Unicredit Bank, Garanti Bank, First Bank, Marfin Bank, Leumi Bank și Intesa Sanpaolo.

Ce este Programul Prima Casă

Programul a fost demarat în anul 2009 pentru a stabiliza piața imobiliară în timpul crizei financiare, dar și pentru a ajuta tinerii să își cumpere o locuință.

Persoanele interesate trebuie să aibă un avans de minim 5% din valoarea locuinței. Creditele se acordă pe maxim 30 de ani.

Rata dobânzii se calcula prin formula ROBOR plus 2, însă anul trecut Guvernul Dăncilă a înlocuit ROBOR cu un indice nou, numit IRCC.

Acum, rata dobânzii se calculează prin formula IRCC + marja băncii, care poate fi de maximum 2%. Pentru luna februarie, IRCC a fost de 2,36%, astfle că dobânda este de 4,36%.

Guvernul Dăncilă a venit anul trecut cu noi condiții pentru programul Prima Casă, dar datorită căderii Executivului în Parlament, acestea nu s-au mai aplicat.

Cât este garanția

De-a lungul timpului, condițiile programului au tot fost schimbate: mai întâi statul garanta 100% din valoarea locuinței, însă între timp aceasta a fost redusă.

De asemenea, au fost schimbate și datele legate de valoarea garanției. În acest moment, statul garantează 40% pentru locuințele mai vechi de 5 ani și 50% pentru cele noi.

Limita de credit variază în funcție de cât de veche e locuința

Pentru achiziția de locuințe mai vechi de cinci ani, valoarea maximă este de 57.000 de euro. La această sumă se adaugă 3.000 de euro, avansul deținut de client, astfel că prețul locuinței nu trebuie să depășească 60.000 de euro.

Pentru locuințele noi, valoarea maximă este de 66.500 de euro, în timp ce pentru locuințele noi construite în regim asociativ limita maximă este de 72.500 de euro.

Condiții de eligibilitate pentru Prima Casă 2020

Potrivit Fondului de Garantare, beneficiarii programului trebuie să îndeplinească trei condiții:

a) La data solicitării să nu dețină o locuință, fie individual, fie împreună cu soțul sau soția.
b) Cumpără sau construiesc o singură locuință, printr-un credit acordat.
c) are calitatea de împrumutat în raport cu finanțatorul, adică banca.

Ce documente trebuie depuse

Există mai multe documente care trebuie depuse de către cei care doresc o garanție pentru Prima Casă:

  • o promisiune de garanție
  • documente de identitate
  • antecontractul de vânzare-cumpărare
  • un contract de garantare a creditului
  • extras de carte funciară a imobilului
  • certificat de eficiență energetică

În funcție de ceea ce dorește solicitantul (achiziție de locuință sau construcție), mai pot exista și alte documente care trebuie prezentate. Lista acestora se găsește pe site-ul FNGCIMM.

La finalul anului 2019, Programul Prima Casă înregistra peste 260.000 de garanții și promisiuni de garantare, acordate pentru achiziționarea sau construcția de locuințe, pe întreg teritoriul României, potrivit lui Dumitru Nancu, directorul general al Fondului de Garantare.

 
 

Urmărește-ne pe Google News