Este vorba de proiectul propus de mai mulți deputați prin care clienții de la Prima Casă să fie și ei la fel de protejați asemeni celor care se salvează prin legea darii în plată.
„Când omul nu mai poate plăti rata la bancă, lucru care devine foarte posibil în situația în care Marea Britanie a ieșit din UE și creșterea ratelor este iminentă, este dat afară din casa pe care și-a luat-o prin Prima Casă și e și urmărit de ANAF pentru datoria pe care o plătește statul pentru el, acea garanție de 50%”, a declarat pentru Libertatea, Daniel Zamfir, inițiatorul proiectului de lege.
Prin acest proiect, omul nu va mai fi dat afară din casă, ANAF nu mai scoate la licitație casa, ci aceasta va fi cumpărată de ANL, care este reprezentat tot de stat. „Apoi debitorului i se face un contract de închiriere pe cinci ani de zile, în condițiile ANL, timp în care omul să își poată reveni financiar”, a mai spus deputatul.
Proprietar, restanțier și iar proprietar
După ce și-a revenit financiar el are drept de preempțiune pentru achiziționarea acelei case. Avantajul acestei proceduri este că o chiria la ANL este mult mai mică decât o rată a băncii.
Potrivit deputatului, acesta se poate numi o dare în plată pentru cei de la Prima Casă pentru că după cei cinci ani de zile, dacă persoana respectivă nu și-a revenit financiar și nu poate cumpăra locuința, fiecare parte implicată în contract merge mai departe.
Până în prezent, mai bine de 180.000 de români și-au luat locuințe prin programul guvernamental Prima Casă și puțin peste 400 sunt cei care au și-au mai putut plăti ratele pierzând astfel casele luate cu ajutorul statului. Pe acest segment de creditare, statul a garantat credite în valoare de 15,6 miliarde de lei.